Polna pozornost

1. februar 2020
Zdi se, da danes tehnologija zahteva našo nenehno pozornost. Moderni »čudež« interneta (zdaj zlahka dosegljiv prek pametnega telefona) nam daje neverjetno možnost dostopa do človeškega kolektivnega učenja na dlani. A mnoge tak nenehni dostop marsikaj stane.
Avtorica Linda Stone je skovala besedno zvezo »nenehna delna pozornost« za opis sodobnega nagiba, da moramo vedno vedeti, kaj se dogaja »tam zunaj«, da se prepričamo, da česa ne zamudimo. Če to zveni, kot da lahko povzroči kronično zaskrbljenost, imate prav!
Čeprav se je apostol Pavel boril z različnimi razlogi za zaskrbljenost, je vedel, da so naše duše naravnane tako, da najdejo mir v Bogu. Zato je v svojem pismu Pavel spodbudil nove vernike, ki so se srečevali s preganjanjem (1 Tes 2,14): »Zmeraj se veselite. Neprenehoma molíte. V vsem se zahvaljujte« (5,16–18).
»Neprenehoma« moliti se morda zdi precej strašljivo. Ampak kako pogosto preverimo svoj telefon? Kaj pa, če bi bila namesto te potrebe to spodbuda, da bi govorili z Bogom? Da bi se zahvalili, izrazili molitveno prošnjo ali ga slavili?
Še pomembneje pa je, kaj če bi se naučili zamenjati potrebo, da bi bili vedno »na tekočem«, z nenehnim počitkom v molitvi v Božji prisotnosti? Z zanašanjem na Kristusovega Duha se lahko naučimo dajati nebeškemu Očetu svojo nenehno polno pozornost, ko se prebijamo skozi vsak dan.
— Adam Holz

V razmislek

Kaj bi rekli, kako tehnologija vpliva na vašo vero, tako negativno kot pozitivno? Kaj bi vam pomagalo rasti v nerazdeljeni osredotočenosti na Boga?
Oče, hvala, da si nas povabil v odnos s teboj, odnos, v katerem hrepeniš, da bi se nenehno pogovarjali s teboj, odnos, v katerem vedno slišiš našo hvalo in molitve k tebi.
Se počutite zaskrbljeni? Preberite odb.org/deeper/5-verses-when-you-feel-anxious [Pet vrstic, ko ste zaskrbljeni].

Berilo

1 Tes 5,12–28

Ključna vrstica

Zmeraj se veselite. Neprenehoma molíte. V vsem se zahvaljujte. 1 Tes 5,16–18