Pojte hvalnice Bogu

8. november 2021
Vročina in vlažnost poletja je ves teden pritiskala na nas na konferenci o učenčevstvu, zadnji dan pa smo dočakali pritok hladnejšega zraka. V zahvaljevanju za spremembo vremena in čudovito delo, ki ga je storil Bog, se je v čaščenju Boga združilo stotine glasov. Mnogi so se počutili osvobojeni, da iz vsega srca pojejo pred Bogom in mu predajajo svoje srce, dušo, telo in um. Ko se po več desetletjih spominjam tega dne, me spomni na čisti čudež in veselje slavljenja Boga.
Kralj David je vedel, kako iz vsega srca častiti Boga. Veselil se je, ko je skrinja zaveze, ki je ponazarjala Božjo prisotnost, prišla v Jeruzalem – rajal je, poskakoval in proslavljal (1 Krn 15,29). Ko je njegova žena Mihala opazovala njegovo sproščenost in »ga je zaničevala v srcu« (v. 29), David ni dovolil, da bi mu njeno kritiziranje preprečilo čaščenje edinega pravega Boga. Tudi če je deloval nedostojanstveno, se je želel zahvaliti Bogu, da ga je izbral za voditelja naroda (gl. 2 Sam 6,21–22).
David je »prvič izročil Asáfu in njegovim bratom tole hvalnico Gospodu: »Zahvaljujte se Gospodu, kličite njegovo ime, dajte spoznati med ljudstvi njegova dela. Pojte mu, igrajte mu, premišljajte o vseh njegovih čudovitih delih« (1 Krn 16,7–9). Tudi mi se popolnoma predajmo čaščenju Boga, tako da izlivamo svoje hvalnice in oboževanje.
— Amy Boucher Pye

V razmislek

Kdaj ste se počutili svobodno, da iz vsega srca častite Boga? Kaj vas je vodilo v ta občutek svobode in sproščenosti?
Stvarnik Bog, tvoje ime razglašamo nad vsemi drugimi imeni. Ti si vreden slave in hvale! Častimo te!

Berilo

1 Krn 15,29–16,11

Ključna vrstica

Zahvaljujte se Gospodu, kličite njegovo ime, dajte spoznati med ljudstvi njegova dela. 1 Krn 16,8