Podcenjevanje samih sebe

23. junij 2020
Mladi mož je postal kapetan moštva. Profesionalno športno moštvo je zdaj vodil mil fant, ki se je komajda moral briti. Njegova prva tiskovna konferenca je bila zelo slaba. Kar naprej se je uklanjal trenerju in svojim soigralcem ter momljal klišeje o tem, da skuša samo opraviti svoje delo. Tisto sezono je moštvo slabo igralo in do konca sezone mladi kapetan ni bil več kapetan. Ni dojel, da so mu zaupali avtoriteto za vodenje, ali pa nikoli ni verjel, da lahko vodi.
Zaradi svojih neuspehov je bil Savel »majhen v svojih očeh« (1 Sam 15,17), kar je smešno reči o nekom, ki je opisan kot visok. Dobesedno za glavo in ramena je bil višji od drugih (9,2). Pa vendar se ni tako videl. Pravzaprav njegova dejanja v poglavju kažejo, da skuša pridobiti odobravanje ljudi. Ni popolnoma dojel, da ga je Bog – ne ljudje – izbral in mu dal poslanstvo.
A Savlova napaka je podoba neuspeha vsakega človeka; zgrešimo lahko, da smo narejeni po Božji podobi, da odražamo njegovo vodenje, in končamo z napačno uporabo svoje avtoritete – da širimo uničenje po svetu. Da to razrešimo, se moramo vrniti k Bogu, dopustiti, da nas Oče definira s svojo ljubeznijo, mu dovoliti, da nas napolni z Duhom, in dovoliti Jezusu, da nas pošlje v svet.
— Glenn PackiamV RAZMISLEK: Kakšne naloge vam je dal Bog, za katere mislite, da nimate moči zanje? Zakaj je življenjskega pomena, da vaša identiteta temelji na tem, kar Bog pravi, da je res?MISEL/
Dragi Oče, daj mi oči, da se vidim, kot me vidiš ti, in mi nakloni milost, da bom zvesto izvrševal klic, ki si mi ga zaupal.

Berilo

1 Sam 15,10–18

Ključna vrstica

Samuel je rekel: »Ali nisi, čeprav si majhen v svojih očeh, postal poglavar Izraelovih rodov? GOSPOD te je mazilil za kralja nad Izraelom.« 1 Sam 15,17