Počasen z razlogom

20. marec 2020
V BBC-jevi video seriji Življenje sesalcev voditelj David Attenborough spleza na drevo, da bi si na smešen način ogledal triprstega lenivca. Ko je iz oči v oči z najpočasnejšim sesalcem na svetu, ga pozdravi z »Bu!«. Ker pa ne dobi odziva, razloži, da je počasnost nekaj, kar delaš, če si triprsti lenivec, ki živi predvsem od listov, ki niso lahko prebavljivi in niso zelo hranilni.
V obnovi Izraelove zgodovine nas Nehemija spomni na drug primer in razlago počasnosti (9,9–21), a ta ni smešen. Po Nehemiju je naš Bog največji primer počasnosti – kar se tiče jeze. Nehemija se spominja, kako je Bog skrbel za svoje ljudstvo, jim dajal zakone, ki dajejo življenje, jih ohranjal na njihovi poti iz Egipta in jim dal obljubljeno deželo (v. 9–15). Čeprav se je Izrael nenehno upiral (v. 16), ga Bog ni nikoli nehal ljubiti. Nehemijeva razlaga? Naš Stvarnik je po naravi »milostljiv in usmiljen, počasen v jezi in obilen v dobroti [ljubezni]« (v. 17). Zakaj bi drugače 40 let tako potrpežljivo prenašal pritoževanje, nevero in nezaupanje svojega ljudstva? (v. 21). To je bilo zaradi njegovega velikega usmiljenja (gl. v. 19).
Kaj pa mi? Vročekrvnost kaže hladno srce. A veličina Božjega srca nam daje prostor, da potrpežljivo živimo in ljubimo z njim.
— Mart DeHaanV RAZMISLEK: Na katerih področjih svojega življenje morate vaditi, da ste počasni v jezi? Kako se počutite, ko pomislite, da je Bog počasen v jezi z vami?MISEL/
Oče v nebesih, napolni nas z Duhom svoje milostljivosti, usmiljenja, sočutja in ljubezni, da drugi ne vidijo samo našega obvladovanja, ampak našo ljubezen zaradi tebe.

Berilo

Neh 9,9.13–21

Ključna vrstica

Ti pa si Bog, ki odpuščaš, milostljiv in usmiljen, počasen v jezi in obilen v dobroti. Neh 9,17