Ostanite skupaj

8. december 2021
Cerkev Dewberry Baptist Church se je na začetku 19. stoletja razdelila zaradi kurjega bedrca. Obstajajo različne verzije zgodbe, a sedanji član je povedal, da sta se dva moška prepirala za zadnje kurje bedrce pri cerkvenem kosilu. Eden je rekel, da Bog želi, da ga ima on. Drugi je odgovoril, da je Bogu vseeno in da si ga on res želi. Moška sta se tako razjezila, da se je eden preselil nekaj kilometrov naprej po ulici in ustanovil cerkev Dewberry Baptist Church št. 2. Še dobro, da sta cerkvi odpravili nasprotja; vsi so bili mnenja, da je bil razlog za njihovo razdelitev smešen.
Jezus se strinja. Večer pred svojo smrtjo je Jezus molil za svoje učence: »… da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi … da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal« (Jn 17,21–23).
Pavel se strinja. Spodbuja nas: »Prizadevajte si, da ohranite edinost Duha z vezjo miru: eno telo in en Duh« (Ef 4,3–4) in teh dveh se ne da razdeliti.
Mi, ki jokamo za Kristusovo telo, ki je bilo zlomljeno za nas, ne smemo raztrgati njegovega telesa, cerkve, s svojo jezo, opravljanjem in klikami. Bolje, da dopustimo krivico nad seboj, kot da bi bili krivi škandala delitve cerkve. Dajte drugemu kurje bedrce – zraven pa še pito!
— Mike Wittmer

V razmislek

Kaj ste storili, da ste prispevali k enotnosti cerkve? Kaj še lahko storite?
Nebeški Oče, pomagaj mi storiti vse po mojih močeh, da bi bil v miru z drugimi. Naj nikoli ne ločim, kar si ti združil.

Berilo

Ef 4,1–6

Ključna vrstica

Prizadevajte si, da ohranite edinost Duha z vezjo miru. Ef 4,3