Ostanite budni!

19. januar 2022
Nemški bančni uslužbenec je bil sredi nakazila 62,40 evrov z računa stranke, ko je ponesreči zadremal za mizo. Zadremal je, ko je bil njegov prst na tipki »2«, zaradi česar je na strankin račun nakazal 222 milijonov evrov. Zaradi te napake so odpustili njegovega sodelavca, ki je potrdil nakazilo. Čeprav so napako zaspanega zaposlenega našli in popravili, je skoraj postala nočna mora za banko.
Jezus je posvaril svoje učence, da če ne ostanejo budni, bodo naredili veliko napako. Vzel jih je v Getsemanski vrt, da bi preživeli nekaj časa v molitvi. Ko je Jezus molil, je izkusil takšno žalost, kot je ni še nikoli v svojem zemeljskem življenju. Prosil je Petra, Jakoba in Janeza, naj ostanejo budni, da bi molili in bedeli z njim (Mt 26,38), vendar so zaspali (v. 40–41). Ker niso ostali budni in niso molili, so ostali brez zaščite, ko je prišla prava skušnjava, da ga bodo zatajili. V uri Kristusove največje stiske je učencem manjkalo duhovne budnosti.
Upoštevajmo Jezusove besede, naj ostanemo duhovno budni, tako da bomo bolj predani preživljanju časa z njim v molitvi. Ko to storimo, nas bo okrepil, da se bomo uprli vsem vrstam skušnjav in se izognili veliki napaki, da bi zatajili Jezusa.
— Marvin Williams

V razmislek

Kateri del vašega molitvenega življenja mora biti bolj predan in discipliniran? Kako lahko ta teden namerno preživite več časa sami z Bogom?
Jezus, ker sem duhovno spal, nisem molil. In ker nisem molil, se nisem zanašal nate. Žal mi je. Prosim, pomagaj mi, da bom preživel več časa s teboj.

Berilo

Mt 26,36–46

Ključna vrstica

Bedite in molíte, da ne pridete v skušnjavo! Duh je sicer voljan, a meso je slabotno. Mt 26,41