Odpuščanje »Piši–briši«

10. januar 2022
Majhna rdeča pravokotna škatla je bila fantastična. Kot otrok sem se lahko ure igrala z njo. Ko sem zasukala en gumb na škatli, sem lahko na njenem zaslonu ustvarila vodoravno črto. Če sem zasukala drug gumb, sem dobila navpično črto. Ko sem zasukala oba gumba hkrati, sem lahko risala diagonalne črte, kroge in ustvarjalne oblike. Resnično zabavno pa je bilo, ko sem igračo obrnila na glavo, jo malo stresla in ponovno obrnila pokonci. Pokazal se je črn zaslon in mi dal priložnost, da ustvarim nekaj novega.
Božje odpuščanje deluje zelo podobno kot tablica »Piši–briši«. Bog izbriše naše grehe in ustvari prazno platno za nas. Tudi če se mi spominjamo krivic, ki smo jih storili, Bog odpusti in pozabi. Izbrisal jih je in nam ne očita naših grehov. Z nami ne ravna po naših grehih (Ps 103,10), ampak nam po odpuščanju izkazuje milost. Imamo čisto tablico – novo življenje, ki nas čaka, ko prosimo za Božje odpuščanje. Lahko se znebimo krivde in sramu zaradi njegovega čudovitega darila za nas.
Psalmist nas spominja, da so naši grehi tako daleč od nas, kot je daleč vzhod od zahoda (v. 12). To je tako daleč, kot lahko greš! V Božjih očeh se nas naši grehi nič več ne oklepajo kot škrlatna črka ali slaba risba. To je razlog, da se veselimo in se zahvalimo Bogu za njegovo čudovito milost in usmiljenje.
— Katara Patton

V razmislek

Kaj mislite, zakaj Bog ne ravna z vami tako, kot bi si zaslužili zaradi svojih dejanj? Kako se mu lahko zahvalite, da je ločil vaše grehe od vas?
Ljubeči Bog, hvala za odpuščanje. Opomni me, da se nič več ne spominjaš mojih grehov.

Berilo

Ps 103,7–13

Ključna vrstica

Kakor je vzhod oddaljen od zahoda, oddaljuje od nas naša hudodelstva. Ps 103,12