Obnovljena moč

5. julij 2020
Psihiater Robert Coles je nekoč opazil vzorec pri tistih, ki izgorijo, ko služijo drugim. Prvi opozorilni znak je utrujenost. Temu sledi cinizem glede tega, ali se bodo stvari kdaj izboljšale, potem zagrenjenost, obup, depresija in nazadnje izgorelost.
Potem ko sem napisal knjigo o okrevanju po razbitih sanjah, sem nekoč vstopil v nasičeno obdobje predavanj na konferencah. Pomoč ljudem, da najdejo upanje po razočaranju, je bilo bogato nagrajujoče, a je imelo svojo ceno. Nekega dne, ko bi moral na oder, sem mislil, da bom omedlel. Nisem dobro spal, počitnice niso odpravile moje utrujenosti in misel, da bom potem poslušal še o problemih nekoga drugega, me je napolnjevala z grozo. Sledil sem Colesovemu vzorcu.
Sveto pismo navaja dve strategiji za premagovanje izgorelosti. V Iz 40 je utrujena duša obnovljena, ko upa v Gospoda (v. 29–31). Moral sem počivati v Bogu, mu zaupati, da bo deloval, namesto da nadaljujem s svojo pojemajočo močjo. In Ps 103 pravi, da nas Bog obnavlja, ko nasičuje naša leta z dobrinami (v. 5). Medtem ko to vključuje odpuščanje in odrešitev (v. 3–4), od njega prihajata tudi veselje in igra. Ko sem spremenil svoj urnik, da vključuje več molitve, počitka in hobijev, kot je fotografija, sem se začel ponovno čutiti zdrav.
Izgorelost se začne z utrujenostjo. Ustavimo jo, da se ne razvije. Drugim najbolje služimo, ko naše življenje vključuje tudi čaščenje in počitek.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Katera bremena morate v tem trenutku predati Bogu? Kako obnavljate svojo moč skozi molitev, Sveto pismo in zdravo igro?
Ljubeči Bog, danes se želim dvigniti v moči kot orel. Zaupam ti, da boš deloval v moji izčrpavajoči situaciji in z veseljem bom sprejel tvoje darove, ki napolnijo dušo.

Berilo

Ps 103,1–5

Ključna vrstica

Slávi, moja duša, GOSPODA, …, ki tvoja leta nasičuje z dobrinami. Ps 103,1.5