Nov začetek

3. februar 2022
Kitajsko novo leto, ki ga vsepovsod praznujejo kitajske družine, je povezano z luninim koledarjem. Običajno je ta čas družinskih srečanj med poznim januarjem in sredino februarja povezan z mnogimi tradicijami – nekatere so zelo pomembne. Kupovanje in oblačenje novih oblačil, temeljito čiščenje doma in odplačilo dolgov nas spominjajo, da puščamo preteklost za seboj in začenjamo novo leto s čistimi računi.
Te tradicije me spominjajo tudi na naše novo življenje v Kristusu. Ne glede na to, kdo smo bili nekoč ali kaj smo storili, lahko vse pustimo za seboj. Lahko se prenehamo ukvarjati s preteklostjo in se osvobodimo krivde, ker vemo, da nam je popolnoma odpuščeno zaradi Jezusove smrti na križu. Začnemo lahko znova, saj vemo, da se lahko zanašamo na Svetega Duha, ki nas bo vsak dan preobražal, da bomo bolj podobni Jezusu.
Zato Pavel spominja verujoče: »Staro je minilo. Glejte, nastalo je novo!« (2 Kor 5,17). Tudi mi lahko to rečemo zaradi preproste, a mogočne resnice, da nas je Bog spravil s seboj po Kristusu in nam naših grehov nič več ne šteje zoper nas (v. 19).
Drugi okrog nas nam morda niso pripravljeni odpustiti preteklih krivic, a lahko smo opogumljeni, da v Božjih očeh nismo nič več obsojeni (Rim 8,1). Kot pravi Pavel: »Če je Bog za nas, kdo je zoper nas?« (v. 31). Uživajmo v novem začetku, ki nam ga je dal Bog po Jezusu.
— Leslie Koh

V razmislek

Kako se lahko spomnite, da vam je popolnoma odpuščeno zaradi Jezusove smrti na križu? Kako lahko spodbudite nove vernike, naj začnejo življenje na novo?
Hvala ti, Jezus, za tvoje odrešujoče delo na križu, ki me spravlja z Bogom in mi daje novo življenje v tebi.

Berilo

2 Kor 5,16–20

Ključna vrstica

Če je torej kdo v Kristusu, je nova stvaritev. Staro je minilo. Glejte, nastalo je novo. 2 Kor 5,17