Nisi sam

10. november 2021
»Lepo te je videti!« »Tudi tebe!« »Tako vesela sem, da si tukaj!« Pozdravi so bili topli in so izražali dobrodošlico. Člani cerkve so se zbrali na spletu pred večernim programom. Kot njihova govornica sem tiho opazovala, ko so se drugi zbirali ob konferenčnem klicu. Kot introvertirana oseba, ki ni nikogar poznala, sem se počutila kot izobčenka. Potem se je nenadoma odprl zaslon in zagledala sem svojega pastorja. Potem se je odprl še en zaslon. Klicu se je pridružila tudi stara prijateljica. Ko sem ju videla, se nisem nič več počutila samo. Zdi se, da mi je Bog poslal podporo.
Tudi Elija ni bil sam, čeprav se je počutil kot edini prerok, ki je ostal, potem ko je pobegnil pred Jezabelino in Ahabovo jezo (1 Kr 19,10). Potem kot je štirideset dni in štirideset dni potoval po puščavi, se je skril v votlini na gori Horeb. A Bog ga je poklical nazaj v službo z besedami: »Pojdi, vrni se po svoji poti proti puščavi Damaska; ko prideš tja, mazili Hazaéla za kralja nad Arámom, Nimšíjevega sina Jehúja mazili za kralja nad Izraelom, Šafátovega sina Elizeja iz Abél Mehóle pa mazili za preroka namesto sebe!« (v. 15–16)
Bog mu je potem zagotovil: »Pustil pa jih bom v Izraelu sedem tisoč kot ostanek: vsa kolena, ki niso poklekovala pred Báalom, vsa usta, ki ga niso poljubljala« (v. 18). Kot je spoznal Elija, ko služimo Bogu, mu ne služimo sami. Ko Bog pripelje pomoč, mu bomo služili skupaj.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kakšno podporo vam je pred kratkim poslal Bog, ko ste mu služili? Koga bi lahko povabili, da bi služil z vami, da bi se povečal vpliv vaše službe za Boga?
Dragi Bog, ko se med služenjem tebi počutim samega, sem hvaležen, da me spomniš na druge, ki so z menoj, ko ti z veseljem služimo.

Berilo

1 Kr 19,8–11.15–18

Ključna vrstica

Pustil pa jih bom v Izraelu sedem tisoč kot ostanek: vsa kolena, ki niso poklekovala pred Báalom. 1 Kr 19,18