Nespameten način novega življenja

9. julij 2020
Nekatere stvari niso smiselne, dokler jih ne izkusiš. Ko sem bila noseča s prvim otrokom, sem prebrala številne knjige o porodu in poslušala veliko žensk, ki so pripovedovale svoje zgodbe o rojevanju in porodu. A še vedno si nisem mogla zares predstavljati, kakšna bo ta izkušnja. Kar naj bi storilo moje telo, se je zdelo nemogoče!
Pavel piše v 1 Kor, da se zdi rojstvo v Božje kraljestvo, odrešitev, ki nam jo Bog daje po Kristusu, enako nerazumljivo tistim, ki ga niso izkusili. Zdi se kot »norost«, če rečemo, da bi odrešitev lahko prišla po križu – po smrti, za katero so značilni slabotnost, poraz in ponižanje. Vendar je bila ta »norost« odrešitev, ki jo je oznanjal Pavel! 
Ni bilo tako, kot bi si kdorkoli lahko predstavljal. Nekateri so mislili, da bo odrešenje prišlo po močnem političnem voditelju ali čudežnem znamenju. Drugi so mislil, da bodo njihovi lastni akademski ali filozofski dosežki njihova odrešitev (1 Kor 1,22). A Bog je presenetil vse, ko je prinesel odrešitev na način, ki bo smiseln samo za verujoče, za tiste, ki so jo izkusili.
Bog je vzel nekaj sramotnega in slabotnega – smrt na križu – in jo naredil za temelj modrosti in moči. Bog dela nepredstavljivo. Izbere slabotne in nespametne stvari sveta, da bi osramotil modre (v. 27).
Njegove presenetljive, osupljive poti pa so vedno najboljše poti.
— Amy Peterson

V razmislek

Kako vas Bog preseneča danes? Zakaj je res, da so Božje poti boljše od naših?
Bog, skupaj z Izaijem molim, da so tako, kakor je nebo visoko nad zemljo, tvoje poti visoko nad mojimi in tvoje misli visoko nad mojimi.

Berilo

1 Kor 1,20–31

Ključna vrstica

Beseda o križu je namreč za tiste, ki so na poti pogubljenja, norost; nam, ki smo na poti rešitve, pa je Božja moč. 1 Kor 1,18