Nepričakovana sprememba

27. februar 2020
Januarja 1943 so topli vetrovi chinook [izg. činuk, op. prev.] zadeli Južno Dakoto v ZDA in hitro dvignili temperature z –20° na 7°C). Ta drastična vremenska sprememba – za 27 stopinj – se je zgodila v samo dveh minutah. Največja temperaturna sprememba, zabeležena v ZDA v 24-urnem obdobju, je bila neverjetnih 57 stopinj! 15. januarja 1972 se je v Montani temperatura dvignila z –48° na 9°C.
Nenadna sprememba pa ni preprosto vremenski pojav. Včasih je sama narava življenja. Jakob nas opominja: »Poslušajte torej vi, ki pravite: ›Danes ali jutri odpotujemo v to in to mesto; tam bomo ostali eno leto, trgovali in zaslužili,‹ a sploh ne veste, kaj bo jutri« (4,13–14). Nepričakovana izguba. Presenetljiva diagnoza. Finančni obrat. Nenadne spremembe.
Življenje je potovanje z mnogimi nepredvidljivimi elementi. Točno zato nas Jakob svari pred »takšnim bahanjem« (gl. v. 16), ki ne upošteva Vsemogočnega. Kot nam je svetoval Jakob: »Rajši recite: ›Če bo Gospod hotel, bomo živeli in delali to ali ono‹« (v. 15). Dogodki v našem življenju so morda negotovi, a nekaj je gotovo: skozi vse nepričakovane trenutke v življenju nas naš Bog ne bo nikoli zapustil. On je naša stalnica skozi življenje.
— Bill Crowder

V razmislek

Kako se odzovete, ko naletite na nenadno spremembo? Kaj mislite, kakšen naj bi bil ustrezen odziv v veri na presenečenja v življenju?
Oče, odpusti mi za trenutke, ko sem zaskrbljen glede stvari, ki jih ne morem pričakovati ali nadzirati, in mi pomagaj, da najdem svoj počitek v tebi.

Berilo

Jak 4,13–17

Ključna vrstica

A sploh ne veste, kaj bo jutri. Jak 4,14