Neomajna vera

4. januar 2022
Sipine ob severni obali jezera so povzročale tveganje za bližnje hiše, da bi se pogreznile v pesek. Čeprav so stanovalci skušali odstraniti kupe peska, da bi zaščitili svoje domove, so nemočno gledali, kako so dobro zgrajene hiše izginile pred njihovimi očmi. Ko je lokalni policist nadzoroval odstranjevanje pred kratkim uničene koče, je potrdil, da tega procesa ne bi mogli preprečiti. Ne glede na to, kako močno so skušali lastniki hiš preprečiti nevarnosti teh nestabilnih bregov, sipine preprosto niso mogle nuditi dovolj močne podpore za temelje.
Jezus je vedel, da je nespametno graditi hišo na pesku. Ko je opozoril učence, naj se pazijo lažnih prerokov, jim je zagotovil, da ljubeča poslušnost kaže modrost (Mt 7,15–23). Rekel je, da je vsak, ki sliši njegove besede in »jih uresničuje, podoben preudarnemu možu, ki je zidal svojo hišo na skalo« (v. 24). Tisti pa, ki sliši Božje besede in se odloči, da jih ne bo uresničil, je »podoben nespametnemu možu, ki je zidal hišo na pesku« (v. 26).
Ko se nam zdi, da so naše okoliščine podobne pesku, ki nas bo zasul pod težo stisk ali skrbi, lahko položimo svoje upanje v Kristusa, našo skalo. Pomagal nam bo razviti neomajno vero, zgrajeno na trdnem temelju njegovega nespremenljivega značaja.
— Xochitl Dixon

V razmislek

Kako poslušnost kaže naše zaupanje v Boga? Na katerih področjih svojega življenja stojite na živem pesku neposlušnosti Bogu?
Jezus, prosim, pomagaj mi razviti neomajno vero. Daj mi moč, da bom kazal svoje zaupanje vate s svojo ljubečo poslušnostjo tebi.

Berilo

Mt 7,24–27

Ključna vrstica

Kdor pa te moje besede posluša in jih ne uresničuje, je podoben nespametnemu možu, ki je zidal hišo na pesku. Mt 7,26