Nenavadna milost

29. julij 2020
Tom je delal za pravno podjetje, ki je svetovalo Bobovemu podjetju. Postala sta prijatelja – dokler ni Tom poneveril tisoče funtov podjetja. Bob je bil prizadet in jezen, ko je izvedel, vendar je dobil moder nasvet od svojega podpredsednika, kristjana. Podpredsednik je opazil, da je Toma globoko sram in da se kesa, zato je svetoval Bobu, naj ovrže obtožbe in najame Toma. »Izplačujte mu skromno plačo, tako da lahko poravna svoj dolg. Nikoli ne boste imeli bolj hvaležnega in zvestega zaposlenega.« Bob je to storil in Tom je bil res tak.
Mefibóšet, vnuk kralja Savla, ni storil ničesar napačnega, a je bil v težkem položaju, ko je David postal kralj. Večina kraljev je ubila kraljeve naslednike. A David je imel rad Jonatana, sina kralja Savla, in je ravnal z njegovim preživelim sinom kot s svojim (gl. 2 Sam 9,1–13). Njegova milost je pridobila prijatelja za vse življenje. Mefibóšet se je čudil: »Kajti vsa hiša mojega očeta ni mogla pri mojem gospodu kralju pričakovati drugega kot smrt. Ti pa si posadil svojega služabnika med tiste, ki jedo pri tvoji mizi« (19,29). Ostal je zvest Davidu, tudi ko je Davidov sin Absalom pregnal Davida iz Jeruzalema (2 Sam 16,1–4; 19,25–31).
Ali si želite zvestega prijatelja za vse življenje? Nekdo tako izreden bo morda zahteval, da storite nekaj izrednega. Ko zdrava pamet reče kaznuj, izberite milost. Pokličite ga na odgovornost, a dajte nezaslužnemu priložnost, da poravna stvari. Morda ne boste nikoli našli bolj hvaležnega, predanega prijatelja. Razmišljajte izven okvirjev, z milostjo.
— Mike Wittmer

V razmislek

Kdo je grešil proti vam? Kako ga lahko pokličete na odgovornost, a mu obenem vseeno odpustite?
Oče, dobili smo izredno milost od tebe. Pomagaj nam, da bomo drugim izkazovali to milost – še posebej tistim, ki se pokesajo.

Berilo

2 Sam 9,1–7

Ključna vrstica

Toda Mefibóšet jé pri moji mizi kakor eden izmed kraljevih sinov. 2 Sam 9,11