Ne za naše udobje

5. februar 2022
Dan je vozil motor, ko je avto zavil na njegov pas in ga potisnil na nasprotni pas. Ko se je čez dva tedna zbudil v bolnišnici, je bil videti strašno. Najhuje pa je bilo, da je imel poškodovano hrbtenico, zaradi česar je postal paraplegik. Dan je molil za ozdravljenje, a to se ni zgodilo. Zdaj verjame, da ga je Bog sočutno naučil, da je »namen tega življenja, da postanemo skladni s Kristusovo podobo. Žal se to ne zgodi, ko je vse rožnato. Zgodi se, ko je življenje težko. Ko smo prisiljeni zanašati se na Boga skozi molitev, samo da preživimo dan.«
Apostol Pavel je opisal dve koristi pravega odnosa z Bogom, potrpljenje in veselje v trpljenju (Rim 5,3–4). Ti dve koristi nista klic, naj prenašamo trpljenje s stoično močjo ali naj uživamo v bolečini. To je povabilo k neomajnemu zaupanju v Boga. Trpljenje in Kristus rodita »potrpljenje, potrpljenje preizkušenost, preizkušenost upanje« (v. 3–4). Vse to izhaja iz vere, da nas Oče ne bo zapustil, ampak bo hodil z nami skozi ogenj in v prihodnost.
Bog nas sreča v našem trpljenju in nam pomaga rasti v njem. Namesto da bi na stiske gledali kot na nenaklonjenost, iščimo načine, kako jih uporablja, da izostri in izgrajuje naš značaj, ko izkušamo njegovo ljubezen, »ki je izlita v naša srca« (v. 5).
— Marvin Williams

V razmislek

Kaj se mora spremeniti v vašem srcu in umu, da boste prenašali trpljenje z Jezusovo močjo? Na kakšen praktičen način lahko vztrajate in se veselite v težavah v tem tednu?
Jezus, naj najdem upanje in veselje v tebi, ko mi daješ, kar potrebujem, da vztrajam v tem življenju.

Berilo

Rim 5,1–11

Ključna vrstica

Pa ne samo to, ampak se celo ponašamo s stiskami, saj vemo, da stiska rodi potrpljenje, potrpljenje preizkušenost, preizkušenost upanje. Rim 5,3–4