Ne postavljajte se pred Jezusa

13. maj 2020
Ko je pastor postavil težko vprašanje o Jezusovem življenju, sem dvignil roko. Pravkar sem prebral to zgodbo, zato sem vedel odgovor. Hotel pa sem tudi, da drugi v prostoru vedo, da jo poznam tudi jaz. Navsezadnje sem svetopisemski učitelj. Kako nerodno bi bilo, če bi bil pred njimi v zadregi za odgovor! Zdaj pa mi je bilo nerodno zaradi strahu, da mi bo nerodno. Zato sem spustil roko. Ali sem res tako negotov?
Janez Krstnik nam pokaže boljšo pot. Ko so se njegovi učenci pritoževali, da ga začenjajo ljudje zapuščati in hoditi za Jezusom, je Janez rekel, da je vesel, da to sliši. Bil je samo sel. »Jaz nisem Mesija, temveč sem poslan pred njim … On mora rasti, jaz pa se manjšati« (3,28–30). Janez je spoznal, da je bistvo njegovega obstoja Jezus. O njem je pisano: »Kdor prihaja od zgoraj, je nad vsem« (v. 31) – božanski Sin, ki je dal svoje življenje za nas. On mora prejeti vso slavo in čast.
Vsaka pozornost, ki jo usmerjamo nase, odvrača od Gospoda. In ker je naš edini Odrešenik in edino upanje za svet, na koncu vsaka zasluga, ki mu jo ukrademo, prizadene nas.
Odločimo se, da bomo stopili iz slike – da se ne bomo postavljali pred Jezusa. To je najboljše zanj, za svet in za nas.
— Mike WittmerV RAZMISLEK: Kdaj ste v skušnjavi, da bi delili soj žarometov z Jezusom? Kako lahko odvrnete pozornost tja, kamor spada?MISEL/
Nebeški Oče, pomagaj nam razumeti, da je naša naloga, da usmerimo vso pozornost na tvojega Sina, da lahko on vse bolj napolnjuje okvir. Pomagaj nam spoznati, da se moramo mi manjšati, on pa rasti.

Berilo

Jn 3,26–36

Ključna vrstica

On mora rasti, jaz pa se manjšati. Jn 3,30