Ne boj se

20. december 2021
Linus, v stripu Peanuts [Arašidki], je najbolj poznan po svoji modri varnostni odejici. Povsod jo nosi s seboj in ni mu nerodno, da jo potrebuje za tolažbo. Njegova sestra Lucy še posebej ne mara odejice in se je pogosto skuša znebiti. Zakoplje jo, iz nje naredi zmaja in uporabi jo za znanstveni projekt. Tudi Linus ve, da bi se moral manj zanašati na svojo odejico in jo vsake toliko časa odloži, vendar jo vedno vzame nazaj.
V filmu A Charlie Brown Christmas [Božič Charlija Browna], ko razočarani Charlie Brown vpraša: »Ali ni nikogar, ki bi vedel, o čem je božič?« stopi Linus s svojo varnostno odejico v roki na sredo odra in citira Lk 2,8–14. Sredi svojega recitiranja, ko reče: »Ne bojte se!«, izpusti svojo odejico – stvar, ki se je je oklepal, kadar se je bal.
Kaj je na božiču, kar nas spominja, da se nam ni treba bati? Angeli, ki so se prikazali pastirjem, so rekli: »Ne bojte se! … Danes se vam je … rodil Odrešenik« (Lk 2,10–11).
Jezus je »Bog z nami« (Mt 1,23). Njegovo prisotnost imamo po njegovem Svetem Duhu, pravem Tolažniku (Jn 14,16), zato se nam ni treba bati. Lahko izpustimo svojo »varnostno odejico« in zaupamo vanj.
— Anne Cetas

V razmislek

Česa se bojite? Kako vam lahko prisotnost Svetega Duha pomaga pri tem, kar vas muči?
Še vedno se učim, Bog, da si ti največji Tolažnik. Pomagaj mi, da izpustim stvari, ki mi dajejo lažno varnost, in me vodi, da se oklepam tebe.

Berilo

Lk 2,8–14

Ključna vrstica

Ne bojte se! … Danes se vam je … rodil Odrešenik. Lk 2,10–11