Nazaj k osnovam

5. januar 2022
Zdi se, da delamo zaobljube, da bi jih prelomili. Nekateri ljudje se iz tega norčujejo, tako da sprejemajo novoletne zaobljube, ki se jih da izpolniti. Tukaj je nekaj primerov z družbenih omrežij:
Pomahajte drugim motoristom pri semaforju.
Prijavite se na maraton. Ne pretecite ga.
Nehajte odlašati – jutri.
Izgubite se brez pomoči GPS.
Prekinite prijateljstvo z vsemi, ki objavljajo svoj načrt telovadbe.
Vendar je lahko zamisel o novem začetku nekaj resnega. Izgnano ljudstvo Juda je obupno potrebovalo nov začetek. Po dveh desetletjih njihovega sedemdesetletnega ujetništva jih je Bog spodbudil po preroku Ezekielu z obljubo: »Zdaj hočem obrniti Jakobovo usodo« (Ezk 39,25).
Vendar se je moralo ljudstvo najprej vrniti k osnovam – navodilom, ki jih je Bog dal Mojzesu pred osemsto leti. To je vključevalo praznovanje novega leta. Za staro judovsko ljudstvo se je to začelo zgodaj spomladi (45,18). Glavni namen njihovih praznovanj je bil, da jih spomnijo na Božji značaj in njegova pričakovanja. Voditeljem je naročil: »Opustite nasilje in zatiranje, ravnajte po pravu in pravičnosti!« (v. 9) in vztrajal pri poštenosti (v. 10).
To velja tudi za nas. Svojo vero moramo uresničevati, drugače je brez vrednosti (Jak 2,17). V tem novem letu, ko Bog priskrbi, kar potrebujemo, žívimo svojo vero, tako da se vrnemo k osnovam: »Ljubi Gospoda, svojega Boga,« in »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe« (Mt 22,37–39).
— Tim Gustafson

V razmislek

Na kakšen način čutite, da se morate vrniti k osnovam? Kako boste to uresničili v novem letu?
Oče, naj mi tvoj Duh pokaže mesta, kjer moram dati druge pred sebe. Pomagaj mi, da te bom ljubil z vsem srcem.

Berilo

Ezk 45,9–10.17–20

Ključna vrstica

Opustite nasilje in zatiranje, ravnajte po pravu in pravičnosti! Ezk 45,9