Naša prava identiteta

16. november 2021
Najprej je moški izbral škatlo za pribor. V majhni mestni ribiški trgovini je potem napolnil nakupovalno košarico s trnki, vabami, plovci, vrvicami in utežmi. Na koncu je dodal živo vabo in izbral novo palico in rolo. »Ali ste že kdaj lovili ribe?« je vprašal lastnik trgovine. Moški je zanikal. »Potem pa raje vzemite še tole,« je rekel lastnik. To je bila prva pomoč. Moški se je strinjal in plačal, potem pa se odpravil na ribolov, kjer ni ujel ničesar – razen poškodb na prstih od trnkov in opreme.
To ni bil problem Simona Petra. Bil je izkušen ribič in nekega dne je bil presenečen, ko mu je Jezus rekel, naj odrinejo na globoko in vržejo mreže za lov (Lk 5,4). Kljub dolgi noči, ko niso ničesar ujeli, so Simon in njegovi tovariši vrgli mreže in »zajeli veliko množino rib, tako da so se jim mreže začele trgati.« Pravzaprav sta se Simonova čolna začela potapljati zaradi velikega ulova (v. 6).
»Ko je Simon Peter to videl, je padel Jezusu pred noge in rekel: ›Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešen človek!‹« (v. 8) Jezus pa je poznal Simonovo pravo identiteto. Svojemu učencu je rekel: »Ne boj se! Odslej boš lovil ljudi.« Ko je Simon to videl, je pustil vse in šel za Jezusom (v. 10–11). Ko hodimo za Jezusom, nam pomaga spoznati, kdo smo in k čemu smo poklicani kot njegovi otroci.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kaj je izven Kristusa vaša identiteta ali vloga v življenju? Kako se vaša identiteta spremeni, ko hodite za njim?
Oče, ko se borim, da bi spoznal svojo pravo identiteto, me spomni, naj hodim za teboj, da bi v tebi odkril svoj pravi jaz.

Berilo

Lk 5,1–11

Ključna vrstica

Tedaj je Jezus rekel Simonu: »Ne boj se! Odslej boš lovil ljudi.« Lk 5,10