Naša najgloblja hrepenenja

4. april 2020
Kot mladenič se je Duncan bal, da ne bo imel dovolj denarja, zato je v zgodnjih dvajsetih začel ambiciozno graditi svojo prihodnost. Ko se je vzpenjal po lestvici v prestižnem podjetju, je pridobil ogromno bogastvo. Imel je zajeten bančni račun, luksuzen športni avto in drag dom v Kaliforniji. Imel je vse, kar si je želel; vendar je bil globoko nesrečen. »Počutil sem se zaskrbljen in nezadovoljen,« je rekel Duncan. »Dejansko lahko bogastvo poslabša življenje.« Kupi denarja mu niso zagotovili prijateljstva, skupnosti ali veselja – pogosto so mu prinesli le še več srčne bolečine.
Nekateri ljudje bodo vložili ogromno energije v kopičenje bogastva, da bi si zagotovili varnost v življenju. To je nespametno. »Kdor ljubi denar, se denarja ne nasiti,« pravi Sveto pismo (Prd 5,9). Nekateri se bodo izgarali do kosti. Prizadevali si bodo in se trudili, primerjali svoje imetje z drugimi in skušali doseči določen ekonomski status. Toda tudi če bodo dosegli domnevno finančno svobodo, bodo še vedno nezadovoljni. To ni dovolj. Kot pravi pisec Pridigarja: »Tudi to je nečimrnost« (v. 10).
Resnica je, da se bo prizadevanje za izpolnitev, ločeno od Boga, izkazalo za brezplodno. Čeprav nas Sveto pismo poziva, naj trdo delamo in uporabljamo svoje darove za dobro sveta, ne moremo nikoli zbrati dovolj, da bi to potešilo naša najgloblja hrepenenja. Samo Jezus nam daje resnično in zadovoljujoče življenje (Jn 10,10), ki temelji na ljubečem odnosu, ki je resnično dovolj!
— Winn CollierV RAZMISLEK: Kaj vam prinaša pravo zadovoljstvo in izpolnitev? Kako lahko polnejše živite dejstvo, da je samo Bog dovolj?MISEL/
Milostni Bog, dovoli mi, da najdem svojo pravo izpolnitev in veselje v tebi. Drži me stran od napačnega pogleda na delo in materialne stvari.

Berilo

Prd 5,9–11

Ključna vrstica

Kdor ljubi denar, se denarja ne nasiti. Prd 5,9