Napovedovalčeva napaka

19. april 2020
Opoldne 21. septembra 1938 je mlad meteorolog opozoril Ameriško vremensko službo o dveh frontah, ki potiskajo orkan proti severu. Toda vodja napovedovanja se je posmehoval napovedi Charlesa Piercea. Tropski vihar zagotovo ne bo udaril tako daleč proti severu.
Udaril je ob 16.00, metal ladje na kopno in domove v morje. Umrlo je več kot šeststo ljudi. Če bi žrtve prejele Pierceovo opozorilo, ki je temeljilo na trdnih podatkih in njegovih podrobnih zemljevidih, bi verjetno vsi preživeli.
V Svetem pismu je pomembno, čigave besede je treba upoštevati. V Jeremijevih časih je Bog opozarjal svoje ljudstvo pred lažnimi preroki: »Nikar ne poslušajte besed prerokov, ki vam prerokujejo in vas slepijo. Oznanjajo videnja lastnega srca, ne pa tega, kar prihaja iz GOSPODOVIH ust« (Jer 23,16). Bog je o njih rekel: »Ko bi bili na posvetu pri meni, bi mojemu ljudstvu oznanjali moje besede« (v. 22).
»Lažni preroki« so še vedno z nami. »Strokovnjaki« delijo nasvete, obenem pa sploh ne upoštevajo Boga ali pa izkrivljajo njegove besede, da ustrezajo njihovim namenom. Toda po svoji besedi in Duhu nam je Bog dal, kar potrebujemo, da začnemo razlikovati lažno od pravega. Ko merimo vse po resnici njegove besede, bodo naše besede in življenje vse bolj odražale to resnico drugim.
— Tim GustafsonV RAZMISLEK: Kakšno merilo uporabljam jaz, ko se odločam, ali je nekaj resnično? Kaj se mora spremeniti v moji drži do tistih, ki se ne strinjajo z menoj?MISEL/
Bog, toliko jih v teh dneh trdi, da govorijo zate. Pomagaj nam spoznati, kaj imaš ti povedati. Naredi nas dojemljive za tvojega Duha, ne za duha tega sveta.

Berilo

Jer 23,16–22

Ključna vrstica

Kdor pa ima mojo besedo, naj zvesto govori mojo besedo. Jer 23,28