Namesto maščevanja

17. januar 2020
Potem ko so leta 1956 Jima Elliota in štiri druge misijonarje ubili pripadniki plemena Huaorani, ni nihče pričakoval tega, kar se je zgodilo potem. Jimova žena, Elisabeth, njuna mlada hčerka in sestra še enega misijonarja so se prostovoljno odločile, da bo njihov dom prav med ljudmi, ki so ubili njihove bližnje. Več let so živele v skupnosti Huaorani, se učile njihovega jezika in prevajale Sveto pismo zanje. Pričevanje teh žena o odpuščanju in dobroti je prepričalo pleme Huaorani v Božjo ljubezen do njih in mnogi so sprejeli Jezusa za Odrešenika.
Kar sta storili Elisabeth in njena prijateljica, je izreden zgled neplačevanja zlega z zlom, ampak z dobroto (Rim 12,17). Apostol Pavel je spodbudil cerkev v Rimu, naj s svojimi dejanji pokaže spremembo, ki jo je Bog storil v njihovem življenju. Na kaj je mislil Pavel? Morali bi preseči naravno željo po maščevanju; namesto tega naj bi izkazali ljubezen svojim sovražnikom, tako da bi potešili njihove potrebe, na primer poskrbeli za hrano ali vodo.
Zakaj bi to storili? Pavel navaja pregovor iz Stare zaveze: »Če je tvoj sovražnik lačen, mu daj jesti; če je žejen, mu daj piti« (v. 20; Prg 25,21–22). Apostol je odkril, da lahko dobrota, ki jo verniki izkažejo svojim sovražnikom, pridobi sovražnike in vžge ogenj spreobrnjenja v njihovem srcu.
— Estera Pirosca Escobar

V razmislek

Kako je Jezus v praksi živel zapoved, naj ljubimo svoje sovražnike? Kaj boste storili danes, da bi izkazali Božjo ljubezen tistim, ki so vam škodili?
Aba, Oče, težko je, če ne celo nemogoče, da bi ljubili druge s svojo močjo. Pomagaj nam po svojem Duhu, da bi resnično ljubili svoje sovražnike, in nas uporabi, da jih pripeljemo k tebi.

Berilo

Rim 12,17–21

Ključna vrstica

Če je tvoj sovražnik lačen, mu daj jesti. Rim 12,20