Najti veselje v nesmiselnem

5. november 2021
Leta 2010 je James Ward, avtor bloga »I like Boring Things« [Rad imam dolgočasne stvari], lansiral konferenco z imenom [Dolgočasna konferenca]. To je enodnevno praznovanje vsakdanjega, navadnega in spregledanega. V preteklosti so se govorci lotili navidezno nesmiselnih tem, kot so kihanje, zvoki prodajnih avtomatov in igličnih tiskalnikov iz leta 1999. Ward se zaveda, da so teme morda dolgočasne, a govorci lahko vzamejo vsakdanjo temo in jo naredijo zanimivo, smiselno in celo veselo.
Pred nekaj tisočletji se je Salomon, najmodrejši kralj, lotil iskanja veselja v nesmiselnem in vsakdanjem. Prizadeval si je za delo, kupil črede, gradil bogastvo, pridobil pevce in postavljal zgradbe (Prd 2,4–9). Nekatera prizadevanja so bila častna, nekatera ne. Nazadnje kralj v iskanju smisla ni našel ničesar razen dolgočasja (v. 11). Salomon je ohranjal svetovni nazor, ki ni šel čez omejitve človeških izkušenj, da bi vključil Boga. Nazadnje pa je spoznal, da lahko najde veselje v vsakdanjem samo, če se spominja in časti Boga (12,1–7).
Ko se znajdemo v vrtincu zdolgočasenosti, začnimo svojo dnevno mini konferenco, ko se »spominjamo svojega Stvarnika« (12,1) – Boga, ki napolni vsakdanje s smislom. Ko se ga spominjamo in ga častimo, bomo našli čudeže v navadnem, hvaležnost v vsakdanjem in veselje v navidezno nesmiselnih stvareh življenja.
— Marvin Williams

V razmislek

Zakaj je tako težko najti smisel v stvareh, ki nas nikoli ne zadovoljijo? Kako morate ponovno postaviti za prioriteto svojo predanost Bogu in njegovo čaščenje, da boste našli smisel v njem?
Bog, samo ti lahko daš smisel v vsakdanjem. Vzemi nepomembne trenutke mojega življenja in jim vdihni svoj smisel, veselje in čudenje.

Berilo

Prd 2,1–11

Ključna vrstica

Ozrl sem se po vseh svojih delih, ki so jih opravile moje roke, in po trudu, ki sem ga imel pri uresničevanju: in glej, vse je nečimrnost in lovljenje vetra. Prd 2,11