Najljubši

1. julij 2020
Možev brat živi nekaj sto kilometrov stran. Kljub oddaljenosti je bil Gavin vedno priljubljen družinski član zaradi čudovitega čuta za humor in dobrega srca. Odkar se spomnim, pa so se njegovi sorojenci dobrovoljno šalili o tem, da je najljubši v materinih očeh. Pred nekaj leti so mu celo podarili majico z besedami: »Sem mamin najljubši otrok.« Čeprav vsi uživamo v smešnicah naših sorojencev, prava pristranskost ni šala.
V 1 Mz 37 beremo o Jakobu, ki je dal svojemu sinu Jožefu okrašen plašč – to je drugim otrokom dalo vedeti, da je Jožef nekaj posebnega (v. 3). Brez prikrivanja je bilo sporočilo plašča zelo jasno: »Jožef je moj najljubši sin.«
Izkazovanje pristranskosti lahko ohromi družino. Jakobova mati, Rebeka, je imela Jakoba raje kot sina Ezava, kar je vodilo v spor med bratoma (25,28). Disfunkcionalnost se je ponovila, ko je imel Jakob raje svojo ženo Rahelo (Jožefovo mater) kot svojo ženo Leo, kar je ustvarilo razprtije in srčne bolečine (29,30–31). Nedvomno je bil ta vzorec nezdrava osnova za Jožefove brate, da so prezirali mlajšega brata in celo načrtovali njegov umor (37,18).
Ko gledamo svoje odnose, se nam včasih zdi težko biti objektiven. A naš cilj mora biti, da ravnamo z vsakim brez pristranskosti in da ljubimo vsakega človeka v življenju tako, kot nas ljubi naš Oče (Jn 13,34).
– Cindy Hess Kasper

V razmislek

Kdaj ste se borili s pristranskostjo? Kako vam Bog pomaga, da z vsemi ravnate enako?
Ljubeči Bog, ko sem z drugimi, mi pomagaj, da ne bom izkazoval nezdrave pristranskosti. Pomagaj mi videti druge tako kot ti in pošteno ravnati z vsemi brez pristranskosti.

Berilo

1 Mz 37,2–4.17–24

Ključna vrstica

Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Jn 13,34