Mrk

4. maj 2020
Bila sem pripravljena – z zaščito za oči, idealno lokacijo za gledanje in domačimi kolački. Skupaj z milijoni ljudi je moja družina gledala redek pojav popolnega sončnega mrka – ko je luna zakrila sonce.
Mrk je povzročil nenadno temo, ki se je zgrnila nad tipično svetlo poletno popoldne. Čeprav je bil za nas ta mrk zabavno praznovanje in opomnik na Božjo neverjetno moč nad stvarstvom (Ps 135,6–7), so skozi zgodovino gledali na temo čez dan kot nekaj nenormalnega in slabo znamenje (2 Mz 10,21; Mt 27,45), znak, da ni vse tako, kot bi moralo biti.
To je pomenila tema za Amosa, preroka v času razdeljenega kraljestva v starem Izraelu. Amos je posvaril Severno kraljestvo, da bo prišlo uničenje, če se bodo še naprej odvračali od Boga. Znamenje za to bo, kot je napovedal Bog: »Storil bom, da bo sonce zašlo opoldne in zatemnil bom zemljo pri svetlem dnevu« (Am 8,9).
A Božja največja želja in namen je bil – in je –, da vse naredi prav. Celo ko so ljudstvo odpeljali v izgnanstvo, je Bog obljubil, da bo nekega dne ostanek pripeljal nazaj v Jeruzalem in: »… zazidal bom razpoke, vzdignil podrtine« (9,11).
Tudi ko je življenje v najtemnejšem obdobju, kot za Izrael, lahko najdemo tolažbo v spoznanju, da Bog deluje, da bi vrnil luč in upanje – vsem ljudem (Apd 15,14–18).
— Lisa M. SamraV RAZMISLEK: Kdaj je bil trenutek, ko ste se odločili, da boste zavrnili Boga ali da mu boste neposlušni? Kako je Bog priskrbel rešitev in prinesel luč v vašo temno situacijo?MISEL/
Jezus, kot beremo v Raz 21,23, zahvaljujemo se ti, da siješ svetleje kot sonce.
Če želite izvedeti več o knjigi preroka Amosa, obiščite bit.ly/2YAfbqG.

Berilo

Am 8,9–12; 9,11–12

Ključna vrstica

Tisti dan bom spet vzdignil razpadlo Davidovo kočo, zazidal bom razpoke, vzdignil podrtine, pozidal jo bom, kakor je bila v nekdanjih dneh. Am 9,11