Mogočen in ljubeč

14. november 2021
Leta 2020 je izbruhnil ekvadorski vulkan Sangay. BBC je izbruh opisal kot »temen pepelnat oblak, ki je segal v višino več kot 12 km.« S sivim pepelom in sajami je prekril štiri province (približno 80.125 hektarov). Nebo je postalo temno in sajasto, zrak je bil gost, zaradi česar je bilo težko dihati. Kmet Feliciano Inga je takole opisal vznemirljiv prizor za časopis El Comercio: »Nismo vedeli, od kod ves ta prah … Videli smo, da je nebo potemnelo, in smo se prestrašili.«
Izraelci so izkusili podoben strah ob vznožju gore Sinaj, ko so »stali pod goro; ta pa je gorela v ognju … tema, oblak in mračnost« (5 Mz 4,11). Božji glas je grmel in ljudje so trepetali. Bilo je strašno. Srečanje z živim Bogom je strašna izkušnja, ob kateri se ti tresejo kolena.
»In Gospod vam je govoril … slišali ste zvok besed, niste pa videli nobene podobe« (v. 12). Glas, ob katerem so se jim tresle kosti, jim je zagotovil življenje in upanje. Bog je dal Izraelu Deset zapovedi in obnovil svojo zavezo z njimi. Glas iz temnega oblaka je povzročil, da so se tresli, vendar jih je tudi zanesljivo vabil in ljubil (2 Mz 34,6–7).
Bog je mogočen, izven našega dosega, celo strašljiv. Pa vendar je tudi poln ljubezni, vedno se steguje po nas. Bog, ki je mogočen in ljubeč – takega obupno potrebujemo.
— Winn Collier

V razmislek

Kdaj ste se ob srečanju z Bogom tresli? Kako je obenem izrazil svojo ljubezen?
Bog, včasih sem se ti približal preveč ravnodušno, preveč sem predpostavljal. Hvala ti za tvojo potrpežljivost z menoj. In hvala ti za tvojo ljubezen.

Berilo

5 Mz 4,5–8.11–14

Ključna vrstica

Tedaj ste se približali in stali pod goro; ta pa je gorela v ognju do srede neba – tema, oblak in mračnost. 5 Mz 4,11