Mogočen bojevnik

26. november 2021
Diet Eman je bila običajna, sramežljiva mladenka na Nizozemskem – zaljubljena, delala je in uživala v času z družino in prijatelji –, ko so deželo leta 1940 okupirali Nemci. Diet je kasneje napisala: »Ko je nevarnost pred vrati, želiš ravnati skoraj tako kot noj, ki zakoplje glavo v pesek.« Vendar je Diet čutila, da jo Bog kliče, naj se upre nemškim okupatorjem, kar je med drugim pomenilo, da tvega svoje življenje in išče skrivališča za Jude in druge preganjane. Ta skromna mlada žena je postala bojevnica za Boga.
V Svetem pismu najdemo mnogo zgodb, podobnih Dietini, zgodb, ko je Bog uporabil na videz malo verjetne osebe, da mu služijo. Na primer, ko se je Gospodov angel približal Gideonu, je rekel: »Gospod s teboj, močni junak« (Sod 6,12). A Gideon se je zdel vse drugo kot močan. Na skrivaj je mlatil pšenico, da ga ne bi videli Midjanci, ki so v tistem času nadzirali in zatirali Izraelce (v. 1–6.11). Bil je iz najrevnejšega Izraelovega rodu (Manase) in »poslednji« v svoji družini (v. 15). Ni se počutil doraslega Božjemu klicu in je celo prosil za več znamenj. A Bog ga je uporabil, da je premagal krute Midjance (gl. pogl. 7).
Bog je videl Gideona kot »močnega«. In tako kot je bil Bog z Gideonom in ga je opremil, tako je Bog z nami, svojimi »ljubljenimi otroki« (Ef 5,1), in nam priskrbi vse, kar potrebujemo, da živimo zanj in mu služimo v malem in velikem.
— Alyson Kieda

V razmislek

Kdo so nekateri drugi svetopisemski liki, ki jih je Bog uporabil kljub njihovi slabotnosti, da so veliko dosegli zanj? Kako vas je Bog premaknil izven vaše cone udobja, da mu služite?
Bog, hvaležen sem ti, da me ne vidiš tako, kot se vidim jaz. Pomagaj mi, da se bom videl kot tvoj ljubljeni otrok, ki je sposoben narediti velike in male stvari v službi tebi.

Berilo

Sod 6,11–16

Ključna vrstica

Gospod s teboj, močni junak! Sod 6,12