Modri graditelj

7. junij 2021
Sojourner Truth, z rojstnim imenom Isabella Baumfree, se je rodila kot sužnja leta 1797 v New Yorku. Čeprav so bili skoraj vsi njeni otroci prodani kot sužnji, je leta 1826 pobegnila na prostost z eno hčerko in živela z družino, ki je plačala njeno svobodo. Namesto da bi dovolila, da krivični sistem ločuje njeno družino, je zakonsko ukrepala, da bi pridobila svojega sinčka Petra – neverjetna poteza črnske ženske v tistem času. Ker je vedela, da ne more vzgajati svojih otrok brez Božje pomoči, je postala kristjanka in kasneje spremenila svoje ime v Sojourner Truth [Sopotnica resnice], da bi pokazala, da je njeno življenje zgrajeno na temelju Božje resnice.
Kralj Salomon, pisec Prg 14, pravi: »Pametna žena zida svojo hišo« (v. 1). V nasprotju z njo jo bedasta »podira«. Ta graditeljska prispodoba kaže modrost, ki jo daje Bog tistim, ki so pripravljeni poslušati. Kako lahko nekdo zida hišo z modrostjo? Da govori samo takšno besedo, »da bi bila ob potrebi v izgrajevanje« (Ef 4,29; gl. tudi 1 Tes 5,11). Kako nekdo podira? Prg 14 nam dajo odgovor: »V bedakovih ustih je bahaška šiba« (v. 3).
Sojourner je imela zaradi Božje modrosti »trdno zatočišče« (v. 26) v burnem času. Morda vam ne bo nikoli treba rešiti svojih otrok pred krivico. A lahko gradite svojo hišo na istem temelju, kot jo je Sojourner – na Božji modrosti.
— Linda Washington

V razmislek

Na kakšnem temelju je postavljena vaša hiša? Kako boste ta teden gradili svojo hišo?
Oče, potrebujem tvojo modrost, da bom gradil večno zapuščino za tvojo slavo.

Berilo

Prg 14,1–3.26–27.33

Ključna vrstica

Pametna žena zida svojo hišo, bedasta pa jo podira s svojimi rokami. Prg 14,1