Moč v trpljenju

6. april 2020
Leta 1948 so Haralana Popova, bolgarskega pastorja podzemne cerkve, odpeljali iz njegovega doma na »kratko zaslišanje«. Dva tedna so ga nenehno zasliševali in deset dni ni dobil hrane. Vsakič ko je zanikal, da bi bil vohun, so ga pretepli. Popov ni samo preživel takšnega krutega ravnanja, ampak je celo pripeljal druge zapornike k Jezusu. Nazadnje, čez enajst let, so ga spustili in še naprej je oznanjal svojo vero, dokler mu čez dve leti ni uspelo zapustiti države in se pridružiti svoji družini. Naslednja leta je oznanjal in zbiral denar za Sveta pisma v zaprtih državah.
Tako kot številne kristjane skozi čas so tudi Popova preganjali zaradi njegove vere. Jezus je rekel veliko pred svojim mučenjem in smrtjo in posledičnim preganjanjem kristjanov: »Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,10). Potem je dodal: »Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili« (v. 11).
»Blagor vam?« Le kaj je s tem mislil Jezus? Mislil je na celovitost, veselje in tolažbo, ki jih najdemo v odnosu z njim (v. 4, 8–10). Popov je vztrajal, ker je čutil, da mu Božja prisotnost daje moč, celo v trpljenju. Ko hodimo z Bogom, ne glede na okoliščine, lahko tudi mi izkusimo njegov mir. On je z nami.
— Alyson KiedaV RAZMISLEK: S katerim izmed blagrov se najbolj poistovetite in zakaj? Kdaj ste občutili Božji mir in prisotnost v preizkušnji?MISEL/
Ljubeči Oče, zahvaljujemo se ti, da nas nikoli ne pustiš samih in nas ne zapustiš v naših najtemnejših trenutkih.

Berilo

Mt 5,1–12

Ključna vrstica

Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Mt 5,10