Misli veselja

26. februar 2020
V [Kaj obdržimo] (zbirki intervjujev) vsak človek govori o eni sami stvari, ki mu je tako pomembna in v tako veselje, da se ne bi nikoli ločil od nje.
Ob tem sem razmišljala o stvareh, ki mi največ pomenijo in mi prinašajo veselje. Ena je preprosta štirideset let stara kartica z receptom, napisanim z mamino roko. Druga je ena od babičinih rožnatih skodelic za čaj. Drugi ljudje morda cenijo dragocene spomine – kompliment, ki jih je spodbudil, vnukovo hihitanje ali poseben uvid, ki so ga dobili iz Svetega pisma.
Kar pa pogosto skrivamo v svojem srcu, so stvari, ki so nam prinesle veliko nesrečo. Zaskrbljenost – skrita, ampak jo hitro obnovimo. Jeza – pod površjem, a pripravljena, da izbruhne. Zamera – tiho kvari jedro naših misli.
Apostol Pavel je omenil pozitivnejši način »razmišljanja« v pismu cerkvi v Filipih. Spodbudil je ljudi v cerkvi, naj se vedno veselijo, naj bodo krotki in naj prinašajo vse pred Boga v molitvi (Flp 4,4–9).
Pavlove spodbudne besede o tem, kaj naj mislimo, nam pomagajo videti, da je možno izriniti temne misli in dovoliti, da Božji mir varuje naša srca in misli v Kristusu Jezusu (v. 7). Kadar so misli, ki napolnjujejo naš um, resnične, vzvišene, pravične, čiste, ljubeznive, častne, krepostne in hvalevredne, ohranjajo mir v našem srcu (v. 8).
— Cindy Hess Kasper

V razmislek

Katere nedobrodošle misli so se trmasto utaborile v mojem umu in srcu? Na kakšen način lahko vsak dan napolnjujem svoj um z dobrimi stvarmi?
O Bog, vodi moje misli, ko imaš moje srce in življenje v svoji skrbi.

Berilo

Flp 4,4–9

Ključna vrstica

Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se. Flp 4,4