Miš, ki je rjovela

15. februar 2020
Pred nekaj leti smo s sinovi nekaj dni taborili v divjini. To je bilo območje grizlija, ampak s seboj smo imeli pršilo proti medvedom, prostor za kampiranje smo imeli čist in nismo pričakovali večjih srečanj z grizliji.
Sredi neke noči sem zaslišal enega od sinov, kako se trudi priti ven iz spalne vreče. Zagrabil sem svetilko in jo prižgal ter pričakoval, da ga bom videl v krempljih besnega grizlija.
Tam pa je na zadnjih tačkah sedela desetcentimetrska poljska miš in s sprednjimi tačkami mahala po zraku. V zobeh je trdno držala kapo mojega sina. Majhno bitje je vleklo in vleklo, dokler mu ni z glave potegnilo kape. Ko sem se zasmejal, je miš izpustila kapo in odhitela stran. Zlezla sva nazaj v spalno vrečo. Ker pa sem imel veliko adrenalina v žilah, nisem mogel zaspati in sem premišljeval o drugem plenilcu – hudiču.
Pomislite na to, kako je hudič skušal Jezusa (Mt 4,1–11). Njegovemu zapeljevanju se je Jezus uprl z navajanjem Svetega pisma. Z vsakim odgovorom se je Jezus spomnil, da je Bog govoril o tem, in zato ne bo neposlušen. Zaradi tega je hudič pobegnil.
Čeprav nas hoče hudič požreti, se je dobro spomniti, da je on ustvarjeno bitje tako kot mali glodavec. Janez je rekel: »Tisti, ki je v vas, [je] večji od onega v svetu« (1 Jn 4,4).
— David H. Roper

V razmislek

Katere so vaše največje skušnjave? Kaj pravi Bog o tem in kako lahko to uporabite takrat, ko boste v skušnjavi?
Dragi Bog, hvaležen sem, da si večji od vsake skušnjave, v kateri se znajdem. Prosim, pokaži mi izhod iz nje.

Berilo

Mt 4,1–11

Ključna vrstica

Tisti, ki je v vas, [je] večji od onega v svetu. 1 Jn 4,4