Maliki za vsak slučaj

16. junij 2020
Sam preveri svoj varčevalni račun dvakrat na dan. Že trideset let varčuje in zdaj se mu zdi, da bi lahko imel dovolj za upokojitev. Vendar ga zaradi negotovosti in strahov glede obrestnih mer in lokalnega gospodarstva skrbi za njegovo stanje.
Jeremija je posvaril o tem: »Tvoji bogovi, Juda, so postali številni kakor tvoja mesta, in kolikor je ulic v Jeruzalemu, toliko oltarjev ste postavili sramoti, oltarjev, na katerih zažigate kadilo Báalu« (11,13).
Judovo malikovalstvo je neverjetno. Vedeli so, da je Gospod Bog. Le kako so lahko častili koga drugega? Za vsak slučaj so se zavarovali. Potrebovali so Gospoda za življenje po smrti, ker bi jih lahko le pravi Bog obudil od mrtvih. Kaj pa zdaj? Poganski bogovi so obljubljali zdravje, bogastvo in plodnost, zakaj ne bi torej molili še k njim, za vsak slučaj.
Ali vidite, kako je Judovo malikovalstvo tudi naša skušnjava? Dobro je imeti talent, izobrazbo in denar. A če nismo previdni, morda prenesemo svoje zaupanje nanje. Vemo, da bomo potrebovali Boga, ko umremo, in prosili ga bomo, da nas blagoslovi. Vendar se bomo zanašali tudi na te manjše bogove, za vsak slučaj.
Kje je vaše zaupanje? Rezervni maliki so še vedno maliki. Zahvalite se Bogu za njegove mnoge darove in mu povejte, da se ne zanašate nanje. Vaša vera temelji izključno na Bogu.
— Mike WittmerV RAZMISLEK: Za katero dobro stvar ste v skušnjavi, da bi jo spremenili v malika? Kako bi lahko uporabili ta dar, medtem ko bi se še vedno popolnoma zanašali na Boga?MISEL/
Oče, vse moje upanje je v tebi. Pomagaj mi, da bom zaupal le vate, ne v svoje sposobnosti in svoje premoženje.

Berilo

Jer 11,9–13

Ključna vrstica

Hodili so za drugimi bogovi in jim služili. Jer 11,10