Luč v temi

17. julij 2020
Močna nevihta je zajela naše novo mesto in za sabo pustila visoko vlažnost in temno nebo. Našo psičko Callie sem peljala na večerni sprehod. Težile so me vse večje težave ob selitvi družine na drugo stran države. Razočarana nad številnimi načini, kako so se stvari oddaljile od naših visokih upov in pričakovanj, sem upočasnila, da bi lahko Callie povohala travo. Poslušala sem potok, ki teče ob naši hiši. Drobne lučke so se prižigale in ugašale, ko so lebdele nad zaplatami divjih rož, ki so se vzpenjale po bregovih potoka. Kresničke.
Gospod me je zavil v mir, ko sem opazovala utripajoče lučke v temi. Pomislila sem na psalmista Davida, ki je pel: »Zares, ti mi prižigaš svetilko, o GOSPOD« (Ps 18,29). Ko je oznanjal, da Bog spreminja temo v svetlobo, je David pokazal zaupno vero v Gospodovo skrb in zaščito (v. 30–31). Z Božjo močjo bo zmogel vse, kar pride na njegovo pot (v. 33–36). Ker je zaupal živemu Gospodu, da bo z njim v vseh okoliščinah, je David obljubil, da ga bo slavil med narodi in pel hvalnice njegovemu imenu (v. 37–50).
Najsi prestajamo nepredvidljive viharje v življenju ali uživamo v tišini, potem ko je nehalo deževati, mir Božje nenehne prisotnosti osvetljuje našo pot skozi temo. Naš živi Bog bo vedno naša moč, naše zavetje, naš ohranjevalec in naš rešitelj.
— Xochitl Dixon

V razmislek

Katere vrstice vam pomagajo zaupati Božji nenehni prisotnosti? Kako nam lahko zanašanje na Božjo suvereno dobroto pomaga, da hodimo skozi viharje z zaupno vero?
Oče, prosim, pomagaj nam zaupati tvoji dobroti in ljubezni, celo ko te včasih ne vidimo v temnih okoliščinah življenja.

Berilo

Ps 18,29–37.47–50

Ključna vrstica

Zares, ti mi prižigaš svetilko, o GOSPOD; moj Bog mi razsvetljuje temo. Ps 18,29