Lovilci viharjev

16. januar 2020
»Lovljenje tornadov,« pravi Warren Faidley, »je pogosto podobno ogromnemu 3D-šahu, ki se igra na tisočih kvadratnih metrov.« Fotoreporter in lovilec viharjev pravi: »Da si na pravem kraju ob pravem času je simfonija napovedi in navigacije, medtem ko se izmikaš vsemu, od toče velikosti žogice za softball, do peščenih viharjev in počasi premikajoče se kmetijske opreme.«
Ob njegovih besedah se mi začnejo potiti dlani in srce mi začne hitreje razbijati. Čeprav občudujem surov pogum in znanstveno lakoto, ki jo kažejo lovilci viharjev, se zgrozim ob tem, da bi se moral sam vreči na sredo potencialno usodnih vremenskih dogodkov.
Po mojih izkušnjah je tako, da mi ni treba loviti viharjev v življenju – zdi se, da oni lovijo mene. Ta izkušnja je prikazana v Ps 107, ko opisuje mornarje, ki so ujeti v vihar. Preganjajo jih posledice njihovih napačnih odločitev, a psalmist pravi: »V svoji stiski so vpili h GOSPODU, iz njihovih tesnob jih je izpeljal. Vihar je spremenil v tišino, utihnili so valovi. Razveselili so se, da so se pomirili, vodil jih je v pristanišče po njihovi želji« (Ps 107,28–30).
Najsi so viharji življenja nastali zaradi nas ali so posledica življenja v strtem svetu, je naš Oče večji. Ko nas lovijo viharji, jih lahko samo on umiri – ali pa umiri vihar v nas.
— Bill Crowder

V razmislek

Ko se srečujete s težavami, na koga se obrnete po pomoč? Kako bi lahko zaupali svojemu nebeškemu Očetu, ki je večji od vaših viharjev?
Hvala ti, Oče, da si z menoj v mojih bojih in da je tvoja moč večja od vsakega viharja na mojem obzorju.
Če želite izvedeti več o tem, zakaj pride do trpljenja, obiščite christianuniversity.org/CA211.

Berilo

Ps 107,23–32

Ključna vrstica

Vihar je spremenil v tišino, utihnili so valovi. Ps 107,29