Lončarjevo kolo

24. januar 2022
Leta 1952 je lastnik prodajalne, da bi preprečil nerodnim ali nepazljivim ljudem, da bi kaj polomili v prodajalni, obesil znak, na katerem je pisalo: »Če kaj polomite, kupite.« Ta besedna zveza je bila svarilo kupcem. Takšen znak lahko danes vidite v številnih butikih.
Ironično pa je, da bi lahko v pravi lončarski delavnici izobesili drugačen znak. Na njem bi pisalo: »Če kaj polomite, bomo iz tega naredili nekaj boljšega.« In prav to je razodeto v Jer 18.
Jeremija je obiskal lončarjevo hišo in videl, da lončar oblikuje »pokvarjeno« glino z rokami, skrbno oblikuje material v »drugo posodo« (gl. v. 4). Prerok nas opominja, da je Bog zares spreten lončar, mi pa smo glina. Je suveren in lahko uporabi, kar ustvari, za uničenje zla in stvaritev lepote v nas.
Bog nas lahko oblikuje, ko smo pokvarjeni ali zlomljeni. Bog, spreten lončar, lahko in je pripravljen ustvariti novo in dragoceno posodo iz naših razbitih delčkov. Bog ne gleda na naše razbito življenje, napake in pretekle grehe kot na neuporaben material. On vzame naše koščke in jih preoblikuje, kakor se mu zdi prav.
Celo v naši zlomljenosti imamo neizmerno vrednost za našega Mojstra lončarja. Njegove roke lahko preoblikujejo zlomljene delčke v čudovite posode, ki jih lahko uporabi (v. 4).
— Katara Patton

V razmislek

Kakšno tolažbo najdete v spoznanju, da je Bog lončar, ki lahko oblikuje nekaj novega iz vaših zlomljenih koščkov? Kako se lahko sprostite, ko vas Lončar preoblikuje v čudovito posodo?
Bog, ti si Lončar in jaz sem glina. Oblikuj me, kot želiš. Spomni me, da sem v tvojih spretnih in ljubečih rokah.

Berilo

Jer 18,1–6

Ključna vrstica

Kadar se mu je posoda, ki jo je oblikoval iz gline, v roki pokvarila, je iz nje naredil drugo, kakor se je lončarju zdelo prav. Jer 18,4