Ločeni z zagrinjalom

11. april 2020
Ko je naše letalo doseglo določeno hitrost, je stevardesa zagrnila zaveso, ki je ločevala prvi razred, in ob tem sem pomislil na velike razlike med posameznimi razdelki na letalih. Nekateri potniki se prvi vkrcajo, uživajo v udobnih sedežih z dodatnim prostorom za noge in boljši postrežbi. Zavesa je bila ponižen opomnik moje ločenosti od teh domišljavcev.
Izključevalne razlike med skupinami ljudmi lahko najdemo v vsej zgodovini, prav tako – na nek način – celo v Božjem templju v Jeruzalemu, čeprav ne zaradi tega, ker bi nekdo lahko plačal več. Nejudje so lahko častili samo na zunanjem dvorišču. Temu je sledilo dvorišče za ženske, malo bolj v notranjosti pa še območje, določeno za moške. Najsvetejše, ki je bilo prostor, kjer se Bog edinstveno razodeva, pa je bilo skrito za zagrinjalom in vsako leto dostopno samo enemu posvečenemu duhovniku (Heb 9,1–10).
A čudovito je, da te ločenosti ni več. Jezus je popolnoma odstranil vse prepreke, ki bi lahko ločevale kogarkoli, ki išče dostop do Boga – celo naš greh (10,17). Tako kot se je tempeljsko zagrinjalo pretrgalo na dvoje v trenutku Jezusove smrti (Mt 27,50–51), je njegovo križano telo odstranilo vse ovire do Božje prisotnosti. Ni več nobene ovire, ki bi preprečevala kateremu koli kristjanu, da bi izkusil veličastvo in ljubezen živega Boga.
— Lisa M. SamraV RAZMISLEK: Kako vam resnica, da Kristusova smrt omogoča dostop do Boga, daje zaupnost, ko častite in molite? Kaj še daje njegova smrt kristjanom?MISEL/
Jezus, hvala, da si bil pripravljen umreti, da odpreš popoln dostop do Boga za vse, ki hrepenijo po njem.

Berilo

Heb 10,19–25

Ključna vrstica

Bratje, ker imamo zaupnost, da … stopamo v svetišče, in sicer po novi in živi poti, … prihajajmo [k Bogu] … Heb 10,19–22