Ljubezen do učenja

20. januar 2022
Ko so moškega vprašali, kako je postal novinar, je povedal zgodbo, kako je bila njegova mama predana njegovemu prizadevanju za izobrazbo. Ko se je vsak dan vozila z vlakom, je zbirala časopise, ki so ostali na sedežih, in mu jih dala. Čeprav je še posebej užival v branju o športu, so mu časopisi dali tudi védenje o svetu, kar je nazadnje odprlo njegov razum za najrazličnejša zanimanja.
Otroci imajo naravno radovednost in ljubezen do učenja, zato je zelo dragoceno, če jih že zgodaj uvedemo v Sveto pismo. Zanimajo jih Božje izredne obljube in vznemirljive zgodbe o svetopisemskih junakih. Ko se njihovo znanje poglablja, lahko začnejo razumeti posledice greha, svojo potrebo po spreobrnitvi in veselje, ki ga najdejo, ko začnejo verovati v Boga. Prvo poglavje Pregovorov je na primer čudovit uvod v koristi modrosti (Prg 1,1–7). Zrnca modrosti, ki jih najdemo tukaj, sijejo luč razumevanja na situacije v resničnem življenju.
Razvijanje ljubezni do učenja – še posebej o duhovnih resnicah – nam pomaga, da se krepimo v veri. Tisti, ki desetletja hodijo v veri, lahko še naprej iščejo spoznanje Boga v svojem življenju. Prg 1,5 svetuje: »Poslušal jih bo modri in povečal izobrazbo.« Bog nas ne bo nikoli nehal učiti, če smo pripravljeni odpreti svoje srce in um za njegovo vodenje in navodila.
— Cindy Hess Kasper

V razmislek

Katero svežo resnico Svetega pisma ste pred kratkim dodali svojemu spoznanju? Kako si lahko nenehno prizadevate za globlje razumevanje Božje resnice?
Oče, prosim, še naprej odpiraj moj um in moje srce, da bom rasel v spoznanju in modrosti, ko berem Sveto pismo.

Berilo

Prg 1,1–7

Ključna vrstica

Poslušal jih bo modri in povečal izobrazbo. Prg 1,5