Ljubezen Božje velikosti

4. februar 2020
Nekoč sem obiskal siromašno sosesko v mestu Santo Domingo v Dominikanski republiki. Bivališča so bila narejena iz valovite pločevine, električne žice so visele nezaščitene nad njimi. Potem sem v pogovorih z ljudmi izvedel, da jim cerkve pomagajo pri bitki z brezposelnostjo, zlorabo drog in kriminalom.
V neki uličici sem splezal po razmajani lestvi v majhno sobo, da bi naredil intervju z mamo in njenim sinom. A samo trenutek kasneje je nekdo prihitel in rekel: »Oditi moramo. Zdaj.« Vodja tolpe, oborožen z mačeto, je zbiral množico, da bi nas napadli.
Obiskali smo drugo sosesko, ampak tam nismo imeli nobenih problemov. Kasneje sem odkril zakaj. Ko sem obiskal vsak dom, je pred njim stal član tolpe in nas stražil. Izkazalo se je, da je njegovo hčer hranila in izobrazila cerkev in ker so jo verniki podpirali, je on podpiral nas.
V pridigi na gori Jezus predstavlja merilo ljubezni, ki je neprimerljiva. Takšna ljubezen ne sprejema samo »vrednih«, ampak tiste, ki si je ne zaslužijo (Mt 5,43–45), seže prek družine in prijateljev, da bi se dotaknila tistih, ki nam ljubezni ne morejo ali nočejo vračati (v. 46–47). To je ljubezen Božje velikosti (v. 48) – takšna, ki blagoslovi vse.
Ko verniki v Santu Domingu živijo to ljubezen, se soseske začenjajo spreminjati. Trda srca se ogrevajo za njihovo stvar. To se zgodi, ko pride v mesto ljubezen Božje velikosti.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kako bi opisali razliko med človeško in Božjo ljubeznijo? Koga lahko blagoslovite danes, ki vam ne more povrniti?
Jezus, izlij svojo ljubezen name, da jo bom lahko izlil na druge – celo na tiste, ki je ne morejo povrniti.

Berilo

Mt 5,43–48

Ključna vrstica

Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mt 5,46