Lev, Jagnje, Odrešenik!

29. december 2021
Dva veličastna kamnita leva čuvata vhod v javno knjižnico v New Yorku. Izklesana iz marmorja ponosno stojita tam vse od posvetitve knjižnice leta 1911. Najprej so ju poimenovali Leo Lenox in Leo Astor, da bi počastili ustanovitelja knjižnice. A med veliko gospodarsko krizo ju je župan New Yorka Fiorello LaGuardia preimenoval v Fortitude in Patience [Pogum in Potrpežljivost], vrlini, za kateri je mislil, da bi jih morali meščani pokazati v tistih težkih letih. Leva še danes kličejo Fortitude in Patience.
Sveto pismo opisuje živega, mogočnega Leva, ki tudi spodbuja v težavah in je znan še po drugih imenih. Apostol Janez je v svojem videnju nebes jokal, ko je videl, da ne more odpreti zapečatenega zvitka, v katerem je bil Božji načrt o sodbi in odrešitvi. Potem je Janez zaslišal: »Ne jokaj! Glej, zmagal je lev iz Judovega rodu, …, da bi odprl knjigo in njenih sedem pečatov« (Raz 5,5).
A že v naslednji vrstici Janez opiše nekaj povsem drugega: »Tedaj sem videl: na sredi med prestolom … je stalo Jagnje, kakor zaklano« (v. 6). Lev in Jagnje sta ista oseba, Jezus. On je zmagoslavni Kralj in »Božje Jagnje, ki odvzema greh sveta!« (Jn 1,29). Po njegovi moči in njegovem križu prejmemo usmiljenje in odpuščanje, da bi lahko večno živeli v veselju in se čudili vsemu, kar je!
— James Banks

V razmislek

Katero je vaše najljubše ime za Jezusa? Ob katerem vidiku njegovega značaja si ga najbolj želite slaviti?
Čudoviti Odrešenik, lahko bi te slavil vso večnost in nikoli ne bi prišel do konca vsega, kar si. Hvala, da si se daroval zame, da bi lahko za vedno živel v tvoji ljubezni!

Berilo

Raz 5,1–7

Ključna vrstica

Glej, zmagal je lev iz Judovega rodu. Raz 5,5