Krmarjenje skozi brzice življenja

30. junij 2020
»Vsi na levi naredite tri močne zaveslaje naprej!« je zavpil naš vodič rafta na divjih vodah. Tisti na levi so potopili vesla in potegnili naš raft stran od penečega se vrtinca. Več ur smo se učili, kako pomembno je poslušati navodila našega vodiča. Njegov mirni glas je omogočil šestim ljudem z malo izkušnjami v raftingu, da sodelujejo in se podajo po najvarnejši smeri divje reke.
Življenje ima prav tako svoj delež divjih brzic, kajne? V nekem trenutku gladko jadramo. V naslednjem pa že veslamo kot nori, da bi se izognili nenadnim vrtečim se vrtincem. Ti napeti trenutki nas pripravijo do tega, da se zavedamo svoje potrebe po usposobljenem vodiču, zaupanja vrednem glasu, ki nam bo pomagal krmariti skozi razburkane čase.
V Ps 32 Bog obljublja, da bo on ta glas: »Modril te bom in te učil na poti, po kateri moraš hoditi« (v. 8). Vidimo, da če priznavamo svoje grehe (v. 5) in ga iščemo v molitvi (v. 6), ima to tudi pomembno vlogo, ko ga poslušamo. Vseeno pa mi je v tolažbo Božja obljuba: »Svetoval bom, moje [ljubeče] oko je nad tabo« (v. 8), opomnik, da njegovo vodenje teče iz njegove ljubezni. Proti koncu poglavja psalmist zaključi: »Kdor pa zaupa v GOSPODA, tega on obdaja z dobroto« (v. 10). Ko mu zaupamo, lahko počivamo v njegovi obljubi, da nas bo vodil skozi najbolj skalnate dele življenja.
— Adam HolzV RAZMISLEK: Kakšne okoliščine v vašem življenju se vam zdijo kot brzice na divjih vodah? Kako bi lahko iskali Božji vodeči glas, kako naj se odzovete?MISEL/
Oče, hvala ti za tvojo obljubo, da boš naš vodič. Pomagaj mi, da te bom iskal in te poslušal, ko boš usmerjal tok mojega življenja.

Berilo

Ps 32,5–11

Ključna vrstica

Modril te bom in te učil na poti, po kateri moraš hoditi, svetoval bom, moje oko je nad tabo. Ps 32,8