Knez miru

24. december 2021
Ko se je Johnov prehlad spremenil v pljučnico, je pristal v bolnišnici. V istem času so nekaj nadstropij višje zdravili njegovo mamo zaradi raka in počutil se je preobremenjenega s skrbmi za njeno in svoje zdravje. Na božični večer, ko je po radiu slišal pesem »O, sveta noč«, ga je preplavil globok občutek Božjega miru. Poslušal je besedilo, da je to noč, ko se je rodil dragi Odrešenik: »Zdaj upanje in radost v srcih sije, saj je v stajici nam rojen zdaj Gospod.« [PGNP, št. 285] V tistem trenutku so njegove skrbi zase in za mamo izginile.
Ta dragi Odrešenik, ki se nam je rodil, Jezus, je »Knez miru«, kot je prerokoval Izaija (Iz 9,5). Jezus je izpolnil preroštvo, ko je prišel na zemljo kot dojenček in prinesel luč in odrešitev »njim, ki so prebivali v deželi smrtne sence« (Mt 4,16; gl. Iz 9,1). Uteleša mir in ga daje tistim, ki jih ljubi, tudi ko se srečujejo s stiskami in smrtjo.
V bolnišnici je John izkusil mir, ki presega vsak um (Flp 4,7), ko je premišljeval o Jezusovem rojstvu. Srečanje z Bogom je okrepilo njegovo vero in občutek hvaležnosti, ko je na božični večer ležal v sterilni sobi stran od družine. Da bi tudi mi prejeli Božji dar miru in upanja!
— Amy Boucher Pye

V razmislek

Kako ste izkusili Božji mir sredi težke situacije? Kateri vidik Boga iz Iz 9,5 danes najbolj potrebujete? Zakaj?
Bog miru, ko sem vznemirjen in me skrbi veliko stvari, mi pomagaj, da se obrnem nate in prejmem tvoj dar miru.

Berilo

Iz 9,1–6

Ključna vrstica

… imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru. Iz 9,5