Klop prijateljstva

26. januar 2020
V afriški državi Zimbabve lahko travma zaradi vojn in visoka nezaposlenost pahne ljudi v obup – dokler ne najdejo upanja na »klopi prijateljstva«. Ljudje brez upanja lahko gredo tja in se pogovarjajo z usposobljenimi »babicami« – starejšimi ženami, ki so naučene poslušati ljudi, ki se borijo z depresijo, v jeziku Shona tistega ljudstva znano kot kufungisisa ali »preveč razmišljanja«.
Projekt Klop prijateljstva se začenja tudi na drugih krajih, vključno z Zanzibarjem, Londonom in mestom New York. »Navdušeni smo bili nad rezultati,« je rekel neki londonski raziskovalec. Raziskovalec iz New Yorka se je strinjal. »Preden se zaveš, nisi na klopi, ampak v toplem pogovoru z nekom, ki mu je mar.«
Projekt obudi toplino in čudežnost pogovora z našim vsemogočnim Bogom. Mojzes ni postavil klopi, ampak šotor, da bi se srečal z Bogom, poimenoval ga je shodni šotor. »GOSPOD pa je [tam] govoril z Mojzesom iz obličja v obličje, kakor govori človek s svojim prijateljem« (2 Mz 33,11). Jozue, njegov pomočnik, sploh ni zapustil šotora, mogoče zato, ker je tako cenil čas z Bogom (v. 11).
Danes nič več ne potrebujemo shodnega šotora. Jezus nam je približal Boga. Kot je rekel svojim učencem: »… vas sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta« (Jn 15,15). Da, naš Bog nas čaka. On je najmodrejši pomočnik našega srca, naš razumevajoči prijatelj. Pogovarjajte se z njim.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kakšne skrbi zaposlujejo vaše misli danes? Ko se pogovarjate z Bogom o teh skrbeh, na kakšne dobre misli o njem se lahko osredotočite namesto tega?
Dragi Bog, hvala, da spodbujaš naše srce s plemenitimi mislimi o tebi. Ko smo nadvse zaskrbljeni, usmeri naš um nazaj k tebi, našemu skrbnemu in ozdravljajočemu prijatelju.

Berilo

2 Mz 33,9–11

Ključna vrstica

GOSPOD pa je govoril z Mojzesom iz obličja v obličje, kakor govori človek s svojim prijateljem. 2 Mz 33,11