Kam vodijo odločitve

19. maj 2020
Brez telefonskega signala in brez zemljevida smo imeli samo spomin na fiksni zemljevid na začetku pohodniške poti, ki nas je vodil. Več kot uro kasneje smo se končno prikazali iz gozda na parkirišče. Ker smo zgrešili odcep za 800 m dolgo pot, smo šli po veliko daljši poti.
Življenje je lahko takšno in moramo se vprašati ne samo, ali je nekaj prav ali narobe, ampak kam nas bo pripeljalo. Ps 1 primerja dva načina življenja – pravičnih (tistih, ki ljubijo Boga) in krivičnih (sovražnikov tistih, ki ljubijo Boga). Pravični uspevajo kot drevo, krivični pa so kot pleve, ki jih raznaša veter (v. 3–4). Ta psalm odkriva, kako je videti uspevanje. Človek, ki tako živi, je odvisen od Boga za obnovo in življenje.
Kako postanemo takšen človek? Med drugim nas Ps 1 spodbuja, naj se umaknemo iz uničevalnih odnosov in nezdravih navad ter uživamo v Gospodovi postavi (v. 2). Navsezadnje je razlog za naše uspevanje Božja pozornost do nas: »Zakaj Gospod pozna pot pravičnih« (v. 6).
Predajte svojo pot Bogu, naj vas on preusmeri od starih vzorcev, ki nikamor ne vodijo, in dovolite Svetemu pismu, naj bo reka, ki hrani koreninski sistem vašega srca.
— Glenn PackiamV RAZMISLEK: Od katerih prijateljstev ali navad se morate oddaljiti? Kako lahko ustvarite več časa na svojem urniku za branje Svetega pisma?MISEL/
Dragi Jezus, daj mi milost, da se bom odvrnil od stvari, ki me vodijo po napačni poti. Vodi me k reki tvoje prisotnosti in me hrani s Svetim pismom. Naj bo moje življenje zvesto in rodovitno za tvojo čast.

Berilo

Ps 1

Ključna vrstica

Zakaj GOSPOD pozna pot pravičnih. Ps 1,6