Kako ostati na pravi poti

5. februar 2020
Kot najhitrejši slepi tekač na svetu David Brown iz paraolimpijskega moštva ZDA pripisuje svoje zmage Bogu, zgodnjemu nasvetu svoje mame (»brez posedanja«) in svojemu tekaškemu vodiču – veteranu sprinta Jeromu Averyju. Privezan na Brownove roke z vrvico, Avery vodi Brownove zmagoslavne tekme z besedami in dotiki.
»Gre za to, da poslušam njegove namige,« je rekel Brown, ki pravi, da bi lahko »šel na široko« na 200-metrskih tekmah, kjer steza zavije. »Dan za dnem pregledujeva strategije,« pravi Brown, »komunicirava drug z drugim – ne samo z besednimi namigi, ampak tudi s telesnimi.«
V tekmi življenja smo blagoslovljeni z božanskim vodičem. Naš Pomočnik, Sveti Duh, vodi naše korake, ko mu sledimo. »To vam pišem glede tistih, ki vas skušajo zapeljati,« je napisal Janez (1 Jn 2,26). »Kar pa zadeva vas: maziljenje, ki ste ga dobili od njega, ostaja v vas in zato ni treba, da vas kdo uči. Kakor vas njegovo maziljenje uči o vsem in je resnično in ni laž, tako ostajajte v njem, kakor vas je poučilo« (v. 27).
Janez je poudaril to modrost vernikom svojega časa, ki so se srečevali z »antikristi«, ki so zanikali Očeta in da je Jezus Mesija (v. 22). Tudi danes se srečujemo s takšnimi, ki to zanikajo. A Sveti Duh, naš Vodič, nas vodi v hoji za Jezusom. Lahko zaupamo njegovemu vodenju, da se nas dotakne z resnico in nas ohranja na pravi poti.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kako uglašeni ste z vodenjem Svetega Duha? Kako lahko bolje poslušate, ko vas vodi, opozarja in usmerja?
Dragi Bog, uglasi naše srce z vodenjem Svetega Duha, da se bomo zatekali k tvojim resnicam in ne k lažem.

Berilo

1 Jn 2,18–27

Ključna vrstica

Kakor vas njegovo maziljenje uči o vsem in je resnično in ni laž. 1 Jn 2,27