Kaj pomeni ime?

17. maj 2020
Ob Božjem času se je najin sin Kofi rodil na petek, kar njegovo ime tudi pomeni – deček, rojen na petek. Poimenovala sva ga po najinem ganskem prijatelju, pastorju, čigar edini sin je umrl. Nenehno moli za najinega Kofija. Globoko sva počaščena.
Zlahka zgrešimo pomembnost imena, če ne poznamo zgodbe, ki se skriva v njem. V Lk 3 najdemo fascinantno podrobnost o imenu med Jožefovimi predniki. Rodovnik sledi Jožefovi liniji vse do Adama in celo do Boga (v. 38). V v. 31 beremo: »ta Natánov [sin], ta Davidov [sin]«. Natanov? To je zanimivo. V 1 Krn 3,5 izvemo, da se je Natan rodil Batšebi.
Ali je naključje, da je David poimenoval Batšebinega otroka Natan? Spomnite se zgodbe. Batšeba naj ne bi bila nikoli Davidova žena. Drug Natan – prerok – je pogumno stopil pred kralja, ker je ta zlorabil svojo oblast, da je izkoristil Batšebo in umoril njenega moža (gl. 2 Sam 12).
David je sprejel prerokov neposreden opomin in se pokesal svojih strašnih prestopkov. Ko je minilo nekaj časa, v katerem so se mu rane zacelile, je poimenoval svojega sina Natan. Kako primerno, da je bil to Batšebin sin in da bo eden od prednikov Jožefa, Jezusovega zemeljskega očeta (Lk 3,23).
V Svetem pismu vedno znova najdemo Božjo milost vtkano v vse – celo v nenavadno ime v redko branem rodovniku. Božja milost je vsepovsod.
— Tim GustafsonV RAZMISLEK: Na katerih nenavadnih mestih ste videli, da se je pojavila Božja milost v vašem življenju? Kako vam lahko osredotočenost na Božjo veliko zgodbo pomaga najti milost v vašem delu te zgodbe?MISEL/
Dragi Bog, pomagaj nam najti tvojo milost, kamorkoli pogledamo.

Berilo

Lk 3,31; 1 Krn 3,4–9

Ključna vrstica

Bil je [Jezus], kakor so mislili, Jožefov sin. Lk 3,23