Jaz sem njegove roke

15. december 2021
Jia Haixia je leta 2000 izgubil vid. Njegov prijatelj Jia Wenqi je izgubil roke kot otrok. A našla sta način, kako premagati svojo invalidnost. »Jaz sem njegove roke in on je moje oči,« pravi Haixia. Skupaj spreminjata svojo vas na Kitajskem.
Leta 2002 sta si zadala nalogo, da bosta obnovila zapuščeno zemljo v bližini njunega doma. Vsak dan Haixia spleza na Wenqijev hrbet, da prečkata reko in prideta tja. Potem Wenqi »izroči« Haixiu lopato z nogo, preden Haixia položi vedro na palico med Wenqijevim licem in ramenom. Ko eden koplje, drugi zaliva, sadita drevesa – do zdaj sta jih posadila že 10.000. »Ko delava skupaj, se sploh ne počutiva invalidna,« pravi Haixia. »Sva en tim.«
Apostol Pavel primerja cerkev s telesom, kjer vsak del potrebuje drugega za delovanje. Če bi bili v cerkvi vsi oči, ne bi imeli sluha; če bi bili vsi ušesa, ne bi imeli vonja (1 Kor 12,14–17). »Ne more oko reči roki: ›Ne potrebujem te,‹« pravi Pavel (v. 21). Vsak izmed nas ima svojo vlogo v cerkvi, ki temelji na naših duhovnih darovih (v. 7–11, 18). Tako kot Jia Haixia in Jia Wenqi, ki dopolnjujeta svoje moči, lahko tudi mi prinesemo spremembo svetu.
Dva moža, ki dopolnjujeta svoje sposobnosti, da obnovita zapuščeno zemljo. Kakšna podoba cerkve v dejanjih!
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kakšno vlogo imate v Kristusovem telesu na osnovi vaših duhovnih darov? Kako se združujete z drugimi, da bi izpolnili njegovo poslanstvo?
Sveti Duh, hvala, da mi daješ duhovne darove in me postavljaš v telo, kjer sem potreben.

Berilo

1 Kor 12,12–21

Ključna vrstica

Ne more oko reči roki: »Ne potrebujem te.« 1 Kor 12,21