Izkazati milost

21. januar 2020
»V trenutkih, ko se zgodi tragedija ali smo prizadeti, so priložnosti, da pokažemo milost ali da zahtevamo maščevanje,« je pripomnil pred kratkim ovdoveli mož. »Odločil sem se, da izberem milost.« Žena pastorja Erika Fitzgeralda je umrla v prometni nesreči, ki jo je povzročil izčrpani gasilec, ki je zaspal na poti domov, in tožilci so želeli vedeti, ali bo zahteval najvišjo kazen. Pastor se je odločil za odpuščanje, o katerem je tako pogosto pridigal. Na presenečenje obeh, njega in gasilca, sta sčasoma postala prijatelja.
Pastor Erik je živel milost, ki jo je prejel od Boga, ko mu je odpustil vse grehe. S svojimi dejanji je izrazil besede preroka Miheja, ki je slavil Boga, ki nam oprosti in odpusti grehe, ko storimo kaj napačnega (Mih 7,18). Prerok uporabi čudovito nazoren jezik, da pokaže, kako daleč gre Bog v odpuščanju svojemu ljudstvu, ko reče: »… poteptal bo naše krivde. V globine morja boš zagnal vse naše grehe« (v. 19). Tisti dan je gasilec prejel dar svobode, kar ga je pripeljalo bliže k Bogu.
Ne glede na težave, ki jih imamo, vemo, da se nam Bog približa z ljubečimi, razširjenimi rokami in nas sprejme v svoj varni objem. Rad odpušča krivdo (gl. v. 18). Ko prejmemo njegovo ljubezen in milost, nam daje moč, da odpustimo tistim, ki so nas prizadeli – tako kot je to storil pastor Erik.
— Amy Boucher Pye

V razmislek

Kako se odzovete na to zgodbo o čudovitem odpuščanju? Se spomnite koga, ki mu morate odpustiti? Če se, prosite Boga, naj vam pomaga.
Oče Bog, ljubiš nas brez prestanka in rad nam odpuščaš, ko se vrnemo k tebi. Ovij nas s svojo ljubeznijo, da bi lahko izkazali milost tistim, ki so nas prizadeli.

Berilo

Mih 7,18–20

Ključna vrstica

Spet se nas bo usmilil, poteptal bo naše krivde. V globine morja boš zagnal vse naše grehe. Mih 7,19