Izginja, izginja, izginila je

30. januar 2020
Nagajiv umetnik Banksy je izvedel še eno praktično šalo. Njegovo sliko [Dekle z balonom] so prodali za milijon funtov na dražbi hiše Sotheby v Londonu. Nekaj trenutkov po tem, ko je dražitelj zaklical »Prodano«, se je zaslišal alarm in slika je do polovice zdrsnila v rezalnik, ki je bil vgrajen v spodnji rob okvirja. Banksy je na Tweeterju objavil sliko ponudnikov, ki so osuplo strmeli v njegovo uničeno mojstrovino, in zraven napisal: »Izginja, izginja, izginila je.«
Banksy je užival, ko jo je zagodel bogatim, ampak ne bi se mu bilo treba truditi. Že bogastvo samo je povezano z veliko hudomušnostjo. Bog pravi: »Ne trudi se za bogastvo, odnehaj po svoji razsodnosti. Komaj ga obletiš z očesom, ga že ni več, ker si naredi peruti kakor orel, ki zleti proti nebu« (v. 4–5).
Malo stvari je manj gotovih kot denar. Trdo delamo, da ga prislužimo, vendar ga lahko izgubimo na mnogo načinov. Investicije se izpridijo, pojavi se inflacija, računi pridejo, tatovi kradejo ter ogenj in poplave uničijo. Tudi če nam uspe obdržati denar, čas, ki ga imamo, da ga porabimo, nenehno beži. Samo hip in tvoje življenje izginja, izginja in izginilo je.
Kaj naj storimo? Bog nam pove nekaj vrstic naprej: »Tvoje srce … naj se vedno boji GOSPODA. Tako si boš zagotovil prihodnost, tvoje upanje se ne bo izjalovilo« (v. 17–18). Vlagajte svoje življenje v Jezusa; samo on vas bo za vedno ohranil.
— Mike Wittmer

V razmislek

Kje se vaše življenje zdi negotovo? Kako bi vas to lahko vodilo k Jezusu?
Bog, pomagaj mi dati svoje negotovosti tebi in zaupati v tvojo dobroto in zvestobo.

Berilo

Prg 23,1–5

Ključna vrstica

Komaj ga [bogastvo] obletiš z očesom, ga že ni več. Prg 23,5