Izdan

26. julij 2020
Leta 2019 so slikarske razstave po vsem svetu obeležile petstoto obletnico smrti Leonarda da Vincija. Medtem ko je bilo prikazanih veliko njegovih risb in znanstvenih odkritij, obstaja samo pet dokončanih slik, ki jih na splošno pripisujejo da Vinciju, vključno z Zadnjo večerjo.
Ta zapletena freska prikazuje zadnjo večerjo, ki jo je imel Jezus s svojimi učenci, kot je opisana v Evangeliju po Janezu. Slika prikazuje zmedo učencev ob njegovi izjavi: »Eden izmed vas me bo izdal« (Jn 13,21). Zmedeni učenci so se pogovarjali, kdo bi utegnil biti izdajalec – medtem pa se je Juda tiho izmuznil v noč, da obvesti oblasti, kje se nahaja njegov učitelj in prijatelj.
Izdan. Bolečina Judovega izdajstva je očitna v Jezusovih besedah: »[Mož], ki je jedel moj kruh, je vzdignil peto proti meni« (v. 18). Prijatelj, ki mu je bil dovolj blizu, da je jedel z njim, je izkoristil to zvezo, da škoduje Jezusu.
Vsak izmed nas je verjetno izkusil izdajstvo prijatelja. Kako se lahko odzovemo na takšno bolečino? Ps 41,10, ki ga je citiral Jezus, da pokaže prisotnost izdajalca med skupno večerjo (Jn 13,18), daje upanje. Ko je David izlil svoje trpljenje nad dvoličnostjo bližnjega prijatelja, je našel tolažbo v Božji ljubezni in prisotnosti, ki ga bo držala kvišku in za vedno ohranjala Božjo prisotnost (Ps 41,12–13).
Ko prijatelji razočarajo, lahko najdemo tolažbo v spoznanju, da bo Božja ohranjajoča ljubezen in njegova krepčilna prisotnost z nami, da nam bo pomagala prestati celo najhujšo bolečino.
— Lisa M. Samra

V razmislek

Kako ste izkusili izdajstvo prijatelja? Kako vas je zagotovilo Božje ljubezni in prisotnosti dvignilo kvišku?
Nebeški Oče, hvaležen sem, da je tvoja ljubezen močnejša od vsakega izdajstva. Ko se srečujem z zavračanjem, mi pomagaj najti moč v spoznanju, da si ti vedno z menoj.

Berilo

Jn 13,18–22; Ps 41,10–13

Ključna vrstica

Tudi mož mojega miru, ki sem mu zaupal, ki je jedel moj kruh, je vzdignil peto proti meni. Ps 41,10