Izberite, kar je najboljše

27. januar 2022
Občasno skušam narediti različna opravila v našem domu – z mešanim uspehom. Pogosteje kot ne me moja žena najde, ko skušam narediti kaj v gospodinjstvu, in s humornim vzdihom vzklikne: »Nehaj pomagati! Začel si pri najmanj pomembnih opravilih in kar delaš, delaš narobe!«
Včasih se sprašujem, ali nam Bog pravi nekaj podobnega: »Nehaj pomagati! Ne zatopi se tako močno v stvari, za katere misliš, da jih je treba storiti. Pridi in počivaj z menoj, potem pa lahko to narediva skupaj.«
To je bila lekcija, ki sta se je naučili Marija in Marta, ko je prišel Jezus v njuno hišo (Lk 10,38–42). Marta »je imela veliko dela s strežbo« (v. 40). Ko je prosila, naj ji Marija pomaga, je Jezus odgovoril: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del« (v. 41–42). Kaj je izbrala Marija? »Ta je sedla h Gospodovim nogam in poslušala njegove besede« (v. 39).
Marija se je osredotočila na spoznavanje Jezusa; vpijala je vse, kar je rekel in storil. Skušala ga je poslušati in se učiti od njega, ko je opravljala svoje vsakodnevne naloge. Tudi mi smo povabljeni, celo sredi vsega, kar moramo storiti, da si izberemo »dobri del«. Sedimo lahko pri Jezusovih nogah in se soočimo z današnjim dnem z njim, saj vemo, da nam bližina, v kateri uživamo, »ne bo odvzeta« (v. 42).
— Chris Wale

V razmislek

Na kakšne načine se poistovetite z Marto in pritiskom, ki ga je čutila, da nadaljuje delo, ki ga je bilo treba opraviti? Kako lahko ohranite svojo osredotočenost »pri Gospodovih nogah«, ko se približate današnjim preizkušnjam in okoliščinam?
Hvala ti, Jezus, da si z menoj vsak trenutek vsakega dne. Pomagaj mi, da si bom vzel čas za počitek v tvoji prisotnosti, tudi ko toliko stvari zahteva mojo pozornost.

Berilo

Lk 10,38–42

Ključna vrstica

Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet. Lk 10,42